Zdrowy Białystok

Sobota, 20 04 02:35

Ostatnia modyfikacja:sobota, 20 04 2024

Kultowy smak witamin

Czwartek, 17 październik 2019 12:09

VISOLVIT JUNIOR ORANGE 30 SASZETEK 01Chcesz, aby Twoje dziecko miało energię i siłę na cały dzień czekających je wyzwań? Po pożywnym, pierwszym śniadaniu zjedzonym w domu, zadbaj o odpowiednią suplementację. Postaw na markę Visolvit – sprawdzone zestawy witamin i składników mineralnych przeznaczone dla dzieci i młodzieży. Taka Visolvit’owa śniadaniówka podana dziecku przed szkołą będzie niezawodnym wsparciem w czasie jesiennych zmagań.
Visolvit Junior Orange to zestaw witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju dzieci oraz młodzieży. Suplement diety wyróżnia pomarańczowy, orzeźwiający smak, który jest bardzo lubiany przez młode pokolenie. Produkt zawiera między innymi witaminę D, A, C oraz witaminy z grupy B. Visolvit Junior może być stosowany jako uzupełnienie diety dziecka już od 3. roku życia. Wygodna formuła opakowania pozostaje niezmienna. Wystarczy 1 saszetkę granulatu rozpuścić w 1/2 szklanki schłodzonej wody (raz dziennie).
Visolvit Junior Orange jest szczególnie polecany: w okresie wzmożonego zapotrzebowania na witaminy oraz w czasie intensywnego wysiłku fizycznego i umysłowego. Nie zawiera sztucznych barwników oraz substancji konserwujących.

Europejski Dzień Seniora

Czwartek, 17 październik 2019 11:28

Zbilansowana dieta jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, szczególnie u osób starszych. Osłabione łaknienie i pragnienie, a także zmniejszona zdolność przyswajania składników odżywczych sprawiają, że seniorzy muszą przykładać większą uwagę do tego, co i jak spożywają na co dzień. Z okazji Europejskiego Dnia Seniora, który przypada corocznie 20 października, przypominamy podstawowe zasady właściwej diety osób starszych.
Odpowiednie nawodnienie oraz wysoka gęstość odżywcza przyjmowanych pokarmów są najważniejszymi zasadami odżywiania dla seniorów. Jak wyjaśnia prof. Krystyna Gutkowska, Dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie: Wraz z wiekiem praca organizmu ulega spowolnieniu – trawienie staje się trudniejsze, ciało przestaje sygnalizować, że potrzebuje nawodnienia.

Czytaj więcej: Europejski Dzień Seniora

Światowy Dzień Owoców i Warzyw

Czwartek, 17 październik 2019 11:09

dzienowocowiwarzywWarzywa i owoce, obok aktywności fizycznej, zajmują najważniejsze miejsce w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Stanowiąc podstawę zbilansowanej codziennej diety, kompleksowo wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, można je spożywać na surowo, gotowane, mrożone, a także w postaci przetworów np.: soków. 18 października na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Owoców i Warzyw! Jednak, aby zachować zdrowie i witalność powinniśmy świętować codziennie.
Rekomendacje ekspertów ds. żywienia dotyczące konsumpcji warzyw i owoców różnią się w zależności od kraju, jednak problem niewystarczającego dziennego spożycia tych produktów jest obecny w wielu państwach UE. Jak zauważa dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), minimalne dzienne spożycie warzyw i owoców powinno wynosić 400 gramów, najlepiej podzielone na 5 porcji – Zalecenia te zostały odzwierciedlone m.in. w Polsce, w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej (IŻŻ), której podstawę stanowią właśnie warzywa i owoce.

Czytaj więcej: Światowy Dzień Owoców i Warzyw

Zwalcz infekcję zmieniając dietę dziecka

Czwartek, 17 październik 2019 10:47

kaszeJesień to pora szczególnie trudna dla odporności. Wiatr i deszcz sprawiają, że organizm, zwłaszcza ten dziecięcy, jest bardziej podatny na przemarznięcie. Z kolei brak słońca odpowiedzialny jest za braki witaminy D wpływającej na odporność i… przeziębienie gotowe. Maluch zostaje w łóżku, a rodzic ma problem. Zimą nie jest lepiej. Warto zapobiegać takim scenariuszom, zamiast usilnie leczyć każdym możliwym sposobem. Dobrze jest wprowadzić kilka zmian do swojej kuchni. Sprawdź, jak możesz przeciwdziałać czyhającym na Twojego malucha infekcjom za pomocą diety makrobiotycznej.
Makrobiotyka to styl życia, który bazuje na stwierdzeniu „jesteś tym, co jesz”. Im więcej dostarczymy organizmowi produktów, w których znajduje się energia pożywienia pochodząca z natury, tym nasze ciało będzie silniejsze. Jej sukces warunkuje długotrwała zmiana nawyków żywieniowych, która przynosi zaskakujące efekty – poprawia samopoczucie, wzmacnia organizm oraz odporność, wspomagając walkę z infekcjami. Odpowiedni sposób żywienia skupia się na wyłączeniu z diety szkodliwych produktów oraz zastąpieniu ich tymi pełnowartościowymi, pochodzącymi z natury.

Czytaj więcej: Zwalcz infekcję zmieniając dietę dziecka

Fizjoterapia porusza

Czwartek, 17 październik 2019 10:23

Ruszyła pierwsza w Polsce kampania społeczna promująca fizjoterapię.
My wiemy, czym jest fizjoterapia i jak „porusza” na co dzień. Wiemy, że jest integralną częścią procesu leczenia i nie jest przeznaczona tylko dla chorych. Wiemy, że może być też elementem zmiany stylu życia na lepszy i zdrowszy. Bardzo nas cieszy, że wiedzą to niektórzy politycy i że Światowa Organizacja Zdrowia uznała fizjoterapię jako jeden z priorytetów zdrowotnych. Ale to za mało… 50% Polaków nigdy nie korzystało z usług fizjoterapii, a blisko 5% nawet nie wie, czym ona jest. To nas „poruszyło”.

Czytaj więcej: Fizjoterapia porusza

Jak zadbać o bezpieczeństwo dziecka w sieci

Piątek, 11 październik 2019 11:47

Internet to prawdziwa skarbnica wiedzy, szczególnie dla kilkulatka, który jest ciekawy świata i odkrywa go m.in. poprzez rzeczywistość wirtualną. Dzięki odpowiedniemu podejściu i znajomości zasad użytkowania zasobów internetowych dziecko może zgłębiać wiedzę, rozwijać swoją kreatywność, a nawet poczuć się częścią społeczności. Warto jednak pamiętać, że internet to także potencjalne niebezpieczeństwo: nieprawdziwe informacje, fałszywi znajomi, czy osoby chcące wyłudzić dane osobowe. Jak nauczyć dziecko radzić sobie z zagrożeniami w sieci?

Czytaj więcej: Jak zadbać o bezpieczeństwo dziecka w sieci

Słońce na talerzu

Wtorek, 08 październik 2019 13:27

zspizarnia0919Począwszy od końca września, a skończywszy na ostatnich dniach października, zbieramy dojrzałe, pełne słońca dynie. To właśnie teraz trwa festiwal tego przecudownego i zdrowego warzywa. Wprowadzając dynię do jadłospisu, czynimy więcej dla swego samopoczucia i zdrowia niż wszystkie tzw. prozdrowotne działania służby zdrowia.
Surowa, gotowana, duszona lub pieczona dynia powinna znaleźć się na stołach wszystkich osób dbających o zdrowie. Szczególnie poleca się ją chorującym na serce (miażdżyca, stwardnienie tętnic, nadciśnienie tętnicze) oraz w przypadkach obrzęków w niewydolności nerek, serca czy wątroby. Powinny ją też jeść osoby cierpiące na zaburzenia przemiany materii (zaparcia, otyłość), choroby reumatoidalne, schorzenia związane z wątrobą i cukrzycą, gdyż warzywo to zawiera substancje, które pomagają zregenerować trzustkę i podnieść poziom insuliny.
Dynię warto zacząć „jeść” już w życiu płodowym, jest ona więc idealnym pokarmem dla przyszłych mam. Serwujemy ją też maluchom, gdy przestajemy karmić je piersią, lub jako uzupełnienie mleka mamy. Oprócz niesamowitych wartości odżywczych i energetycznych – warzywo to bardzo rzadko uczula, a maluchy chętnie je jedzą, gdyż ma słodkawy smak.
Dynia jest niskokaloryczna, dlatego jest idealna dla osób odchudzających się i dbających o sylwetkę. Potrawy z niej przygotowane są sycące, gdyż zawierają solidną porcję błonnika. Ponadto dynie, szczególnie te z upraw ekologicznych, są cennym źródłem witamin i soli mineralnych. Zawierają witaminę A (beta-karoten, czyli prowitaminę A), B1, B2, B3, P oraz C. Bogate są też w składniki mineralne - potas, sód, wapń, magnez, żelazo, fosfor. Z kolei pestki dyni są prawdziwą skarbnicą substancji biologicznych. Składają się w 35-50% z oleju zawierającego dużą ilość fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które hamują odkładanie się w tkankach złogów cholesterolu, a co za tym idzie zapobiegają miażdżycy. Nasiona dyni zalecane są też jako środek moczopędny, będący szczególnie korzystnym lekiem przy stanach zapalnych nerek i pęcherza. Są również powszechnie znane jako środek przeciwko gliście ludzkiej, tasiemcowi i owsikom. Antyrobaczycowe właściwości nasiona dyni zawdzięczają alkaloidom zwanym kukurbitacynami. Do zwalczania pasożytów używa się świeżych, wyłuskanych pestek, esencji ze świeżych nasion (napary, wywary itd.) lub preparatów.

Czytaj więcej: Słońce na talerzu

Po prostu odpłyniesz

Wtorek, 08 październik 2019 12:45

floating0919Odpręża, odstresowuje, koi zmysły. Floating, bo o nim mowa, jest naturalną metodą relaksu i rehabilitacji. Teraz dostępny jest także w Białymstoku. O jego zaletach opowiadają Karolina Chilecka, kosmetolog oraz Anna Dyc, menadżer z Gabinetu Kosmetologi i Medycyny Estetycznej Care-Line w Białymstoku.
Floating, czyli Terapia Ograniczonej Stymulacji Środowiskowej, to zabieg polegający na redukcji około 90% bodźców zewnętrznych. Warunki takie panują w kapsule lub kabinie floatingowej.
- FloatRest to swobodne unoszenie się ciała na powierzchni wody w specjalistycznej kabinie floatingowej - mówi Anna Dyc, menadżer z Gabinetu Kosmetologi i Medycyny Estetycznej Care-Line w Białymstoku. - Woda ma ok. 30 cm głębokości i zawiera leczniczy roztwór soli Epsom. Duże stężenie soli wytwarza odpowiednią wyporność, dzięki której osoby uczestniczące w zabiegu unoszą się na powierzchni wody, nie odczuwając przyciągania ziemskiego. Woda utrzymywana jest w stałej temperaturze, ok. 35 st. C, czyli zbliżonej do temperatury ciała, a pomieszczenie, w którym znajduje się kabina jest dokładnie wyciszone.

Czytaj więcej: Po prostu odpłyniesz

Przy stole z Iwanem Czajem

Wtorek, 08 październik 2019 12:43

iwanczajZapomniany rosyjski napój, który właśnie wraca do łask. Dlaczego warto pić pełną leczniczej mocy herbatę Iwan Czaj mówi Beata Jabłonowska, właścicielka sklepu zielarsko-medycznego Macierzanka w Białymstoku.
Marzena Bęcłowicz: Iwan Czaj to w dzisiejszych czasach nowy napój herbaciany. Jak się jednak okazuje do początku XX w. był w Europie równie popularny jak angielska herbata. Niestety, wypadki dziejowe zmiotły go ze stołów na niemal sto lat. XXI wiek przyniósł jego odrodzenie. Czym jest Iwan Czaj?
Beata Jabłonowska: To napar, który nasi wschodni sąsiedzi pijają na co dzień. Produkuje się go według starosłowiańskich receptur. Liście dziko rosnącej wierzbówki kiprzycy zbierane są ręcznie, a następnie poddawane procesowi fermentacji i suszenia (dokładnie takiemu samemu jak liście herbaciane). W efekcie otrzymuje się produkt wyglądem i parametrami bardzo zbliżony do znanej wszystkim herbaty. To, co go zdecydowanie od niej odróżnia, to pochodzenie surowca do produkcji oraz właściwości. W odróżnieniu od krzewów Camelii (herbacianych) uprawianych w sposób przemysłowy, ze wszystkimi tego niestety konsekwencjami (konieczność nawożenia, stosowania herbicydów czy oprysków), bylina wierzbówki kiprzycy rośnie w dzikich ostępach, bez żadnej ingerencji człowieka.

Czytaj więcej: Przy stole z Iwanem Czajem

Dzieci są przyszłością świata

Wtorek, 08 październik 2019 12:30

budyneknorlandiaWartości skandynawskiej edukacji, innowacyjna nauka języka angielskiego, program ekologiczny Norlandia Quest, współpraca z firmą 4F. Do tego wiele atrakcyjnych, prorodzinnych zniżek. To główne cechy wyróżniające nowe, białostockie przedszkole i żłobek Norlandia.
Przedszkole i żłobek Norlandia Sybiraków to nowa skandynawska placówka na terenie Białegostoku. Oferuje międzynarodowe standardy nauczania oraz program edukacyjny wspierający rozwój dziecka. Propagowana jest tam duża swoboda działania, dbanie o ekologię i kontakt z naturą oraz częste przebywanie na świeżym powietrzu.
Warto też wyjaśnić, że Norlandia jest częścią Grupy NHC, międzynarodowej, prywatnej firmy z siedzibą w Oslo w Norwegii. W jej skład wchodzą przedszkola Norlandia, instytucje Norlandia Care (domy opieki, hotele dla pacjentów, kliniki medyczne i usługi opieki domowej) oraz firmy Hero i Aberia.

Czytaj więcej: Dzieci są przyszłością świata

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Aktualności