Ratunek i ukojenie dla suchej skóry
Sucha skóra to problem, który wynika z wielu przyczyn i dotyczy wszystkich grup wiekowych. Mogą ją wywoływać czynniki zewnętrzne, choroby i przyjmowanie leków, alergie, kwestie genetyczne, a nawet brak równowagi hormonalnej. Warto wtedy sięgnąć po specjalistyczne, intensywnie nawilżające preparaty, dostępne najczęściej tylko w aptekach, takie jak najnowszy na rynku Linovit A+E – dermatologiczny żel do mycia z witaminami A i E.
Wiatr, niska temperatura, a z drugiej strony suche, ogrzewane pomieszczenia nie wpływają dobrze na komfort naszej skóry. W czasie zimnych miesięcy płaszcz hydrolipidowy ulega osłabieniu i nie chroni jej przed utratą wilgoci, a osoby o suchej, problematycznej cerze cierpią jeszcze bardziej niż zwykle. Na szczęście właściwa pielęgnacja dermatologicznymi preparatami kosmetycznymi może znacznie złagodzić te nieprzyjemne objawy.
O zdrowym odżywianiu wiemy coraz więcej
Dzięki akcjom edukacyjnym, takim jak „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, której VI edycja właśnie się zakończyła, rośnie świadomość społeczeństwa na temat prawidłowego odżywiania i zdrowego trybu życia. Coraz więcej osób wie, że należy być aktywnym fizycznie, jeść 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach i spożywać dużo warzyw i owoców. Z badań przeprowadzonych na grupie polskich mam wynika, że 71% wie czym jest zbilansowana dieta. Jednak tylko 36% respondentek przyznaje, że stosuje zrównoważoną dietę na co dzień. Wiedza żywieniowa społeczeństwa w wielu przypadkach nie ma realnych odniesień do codziennej praktyki, dlatego edukacja w zakresie zasad prawidłowego żywienia jest niezwykle istotna.
Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, jak powinna wyglądać zrównoważona dieta. Świadomość tę widać m. in. w wynikach badań. 71% badanych wie, że powinna ona zawierać produkty wskazane w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej i składać się z 5 regularnie spożywanych posiłków (56%).
Lubella inspiruje i edukuje
Przełom jesieni i zimy może być ciekawy, inspirujący, smaczny i wartościowy w tych szkołach, które zdecydują się wziąć udział w znanym programie edukacyjnym „Lubella inspiruje i edukuje”. 8 listopada 2017 roku rozpoczęła się trzecia już edycja ogólnopolskiej kampanii, która co roku przyciąga dziesiątki tysięcy uczniów z całej Polski.
Dlaczego produkty zbożowe są tak istotne w codziennej diecie? Jakie wartości ma makaron? Co powinna zawierać „śniadaniówka” ucznia, by zapewnić mu energię na cały dzień? Umiejętność odpowiedzi na te i wiele innych pytań to tylko jedna z wygranych tegorocznej edycji programu edukacyjnego „Lubella inspiruje i edukuje”. Jej wyróżnikiem jest także wspólne gotowanie i konkurs z nagrodami, w którym do zdobycia są między innymi ciekawe warsztaty z ekspertem kulinarnym.
Zaproszenie do Zachodnia Kawiarnia&Bistro
W imieniu Zachodnia Kawiarnia&Bistro zapraszamy na wydarzenie, które odbędzie się 8 grudnia br, o godzinie 18.00. Będą to wieczorne opowieści przy kawie o podróży do Ekwadoru i Galapagos oraz aukcja charytatywna zorganizowana przy współpracy z Biebrzańskim Parkiem Narodowym, na rzecz rehabilitacji zwierząt dzikich.
Zachodnią Kawiarnię&Bistro odwiedzą wyjątkowi goście: Krzysztof Frąckiel, biolog i podróżnik, który pracuje w Biebrzańskim Parku Narodowym, Andrzej Gregorczuk, dyrektor BPN-T oraz Agnieszka Tylkowska, doktor, która prowadzi Ośrodek Rehabilitacji Zwierząt Dzikich w Grzędach.
W czasie spotkania odbędzie się też aukcja charytatywna, a cała zebrana kwota zostanie przekazana na Rehabilitację Zwierząt Dzikich zamieszkujących nasze okoliczne puszcze.
Przedmiotem aukcji będą autorskie grafiki przedstawiające zwierzęta dzikie, magnesy, podstawki pod kubki, koszulki i torby płócienne z grafikami oraz inne niespodzianki. Licytowane przedmioty są piękne i oryginalne, mogą ozdobić domy lub wnętrza firm.
Organizatorzy przygotowali 45 miejsc siedzących i proszę o potwierdzenie przybycia do 4 grudnia br.
Aukcja będzie też przeprowadzona na FB.
https://www.facebook.com/events/305288459985291/
Patronat medialny nad wydarzeniem objęło Polskie Radio Białystok. Zapraszamy serdecznie.
Gorąca krew
17 listopada br. w Hotelu Silver w Białymstoku, w miejscu z niezwykłym klimatem odbyła się konferencja Ogród Zmysłów i Namiętności. Wydarzenie współorganizował Events Wellness Clubu wraz z Stowarzyszeniem Honorowych Dawców Krwi, na rzecz którego była organizowana konferencja.
Na gości czekało wiele atrakcji tego wieczoru - pieśni o miłości – w wykonaniu Doroty Rosłaniec z akompaniamentem Ireny Szawiel czy zmysłowy pokaz tańca dziewczyn z Paaro.
Pierwsza część spotkania dotyczyła bardzo ważnego zagadnienia „Krwi nie zastąpi nic. To Fakt”. Jacek Grygorowicz, prezes Stowarzyszenia Honorowych Dawców Krwi - obalił mity o honorowym krwiodawstwie. Wyjaśnił różnice miedzy ilością oddanej krwi a ilością składników krwi. Przybliżył, na jakie przywileje mogą liczyć krwiodawcy.
Mamy kota na punkcie mleka
Dobiega końca drugi rok kampanii promocyjno-edukacyjnej „Mamy kota na punkcie mleka”, której celem jest poszerzenie wiedzy na temat wartości odżywczych mleka i produktów mlecznych w diecie dzieci oraz nauka zasad prawidłowego odżywiania. Kampania jest skierowana do szkół, dzieci i ich rodziców. Efekty jakie osiągnął program zostały podsumowane podczas Konferencji Prasowej, która odbyła się 17 listopada br.
Jak wiemy, podstawowym warunkiem zdrowia człowieka jest odpowiednio zbilansowana dieta. To stara prawda głoszona przez ojca medycyny Hipokratesa już w IV w p. n. e. Niestety współcześnie często zatracamy zdroworozsądkowe podejście do zasad prawidłowego żywienia.
Sklep Medactive ma nową siedzibę
6 listopada 2017 r. zmieniła się lokalizacja sklepu ortopedyczno-rehabilitacyjnego Medactive. Zapraszamy teraz na ul. Żelazną 9, lok. U1.
W zgodzie z przyrodą
Każda z pór roku niesie ze sobą inną pogodę, inną długość dnia, inną energię. Takie zmiany środowiska wpływają także na ludzi. Warto więc, by nasza dieta zmieniała się w miarę pojawiania się kolejnych pór roku.
Jesień to pora roku, kiedy nasilają się problemy zdrowotne, szczególnie te związane z płucami. Powinniśmy więc szczególnie zadbać o zachowanie energii i ciepła w organizmie.
- Jesienią powinniśmy jeść mniej warzyw surowych (około 1/3), a więcej gotowanych (około 2/3) oraz zmienić techniki przygotowania posiłków - wydłużając czas ich gotowania - mówi Bożena Kobosko, właścicielka sklepu Zdrowa Spiżarnia w Białymstoku. - Wykorzystujmy też produkty o właściwościach rozgrzewających. Stopniowo ograniczmy spożycie surowych owoców, pamiętając o ich wychładzającej naturze i biorąc pod uwagę swoją kondycję zdrowotną.
Zapraszamy na konferencję
17 listopada br. w Hotelu Silver, przy ul. Kopernika 97 w Białymstoku o godz. 17.00 odbędzie się konferencja „Ogród Zmysłów i Namiętności”.
Wydarzenie jest pomysłem Events Wellness Club - nieformalnej społeczności tworzącej comiesięczne spotkania, będące miejscem wymiany rad, wsparcia i edukacji. Współtwórcą konferencji jest Stowarzyszenie Honorowych Dawców Krwi oddział Dobry Pomysł w Białymstoku, na rzecz którego impreza jest organizowana.
Misją Stowarzyszenia jest organizowanie i wspieranie działań służących krwiodawstwu poprzez gromadzenie środków i darów rzeczowych oraz propagowanie idei honorowego krwiodawstwa. Realizuje ono też projekty skierowane na rzecz pomocy dzieci oraz osób starszych oraz popularyzuje wiedzę dotyczącą ochrony zdrowia.
Kiedy jesień puka do drzwi
Jesień to nie tylko czas zmian w przyrodzie ale też w naszym samopoczuciu. Spada nasza odporność, dopada przeziębienie, męczy katar i kaszel. Jak sobie radzić? Otóż niebagatelną rolę w budowaniu odporności, zarówno dzieci jak i dorosłych, odgrywa jakość codziennego pożywienia.
Niedobór lub nadmiar określonych składników pokarmowych ma trwałe oddziaływanie na długofalowe wzmacnianie odporności. A układ odpornościowy stanowi integralną część naszego organizmu i jego działanie uzależnione jest od działania układów nerwowego i hormonalnego. Dlatego na jego osłabienie wpływ ma zarówno stres, przemęczenie jak i niewystarczająca ilość snu. W trakcie snu wzrasta liczba limfocytów w organizmie.
A cóż to jest odporność? Jest to zespół mechanizmów mających zdolność odróżniania obcych cząsteczek, zwanych antygenami, od swoich, i wywoływania odpowiedzi immunologicznej, mającej na celu zniszczenie antygenów. Dzięki odpowiedzi immunologicznej organizm zwalcza wirusy, bakterie, pasożyty, komórki nowotworowe. Układ odpornościowy nie znajduje się w jednym miejscu w naszym organizmie. Jego komórki można znaleźć m.in. w grasicy, śledzionie, węzłach chłonnych oraz szpiku kostnym. Głównymi „wykonawcami” funkcji układu odpornościowego są limfocyty T i B. Pierwsze odpowiedzialne są za produkcję tzw. cytokin, które niszczą komórki zakażone wirusami, czy bakteriami. Ponadto aktywują też inne komórki do niszczenia patogenów. Natomiast limfocyty B „odpowiadają” za produkcję przeciwciał skierowanych przeciwko antygenom.