Zdrowy Białystok

Sobota, 20 04 03:11

Ostatnia modyfikacja:sobota, 20 04 2024

Jak przygotować organizm na nadchodzące chłody

Kie biebrzańska082022Koniec wakacji zwiastuje nam rychłe nadejście jesieni, pierwszych chłodów i niestety… pierwszych infekcji. Co jeść, by jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem? Otóż lekkie, letnie dania warto zastąpić ciepłymi, sycącymi potrawami, które rozgrzeją organizm i jednocześnie dodadzą nam energii.
Choć lato jeszcze w pełni powoli zaczynamy myśleć o pierwszych chłodach. I dobrze. Warto bowiem zawczasu zadbać o dobrą kondycję naszego układu odpornościowego.
- Jeżeli przyjrzymy się składowi poszczególnych produktów, to najważniejszy będzie ich profil aminokwasowy, czyli to, co potrzebne jest naszemu organizmowi do zbudowania mięśni oraz dobrej odporności. Znakomitym źródłem wysokowartościowego białka ale też żelaza oraz witamin z grupy B jest mięso i jego przetwory – mówi Wojciech Ciborowski, wiceprezes Zakładu Mięsnego Kabo w Choroszczy.
Białko jest podstawowym składnikiem każdej komórki oraz uczestniczy we wszystkich procesach życiowych. Jego ilość w mięsie waha się od 15 do 20% (najwięcej jest go w mięsie chudym). Z kolei żelazo jest składnikiem niezbędnym do transportu tlenu w ustroju. Niedobór tego pierwiastka powoduje niedokrwistość, która wiąże się z osłabieniem organizmu oraz zmniejszoną odpornością. Witamina B1, która w największej ilości występuje w mięsie wieprzowym, potrzebna jest nam m. in. do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
- Niestety tłuszcze zwierzęce „oskarżane” są o to, że powodują otyłość, miażdżycę, nowotwory, udary i zawały serca. By je zastąpić wiele osób sięga po margarynę i eliminujemy z diety tłuste mięso. Okazuje się jednak, że cholesterol pokarmowy stanowi jedynie 20-30% całkowitego poziomu cholesterolu we krwi. Jego pozostała część produkowana jest przez wątrobę. Zatem jedzenie – oczywiście z umiarem – golonki czy boczku nie wyrządzi nam krzywdy. Radziłbym bardziej zwracać uwagę na to, gdzie kupujemy mięso i wędliny. Polecam zakupy w naszych podlaskich, niewielkich zakładach mięsnych, z tego względu, że zazwyczaj pracują w nich mieszkańcy okolicznych miejscowości. Wracają po pracy do domu, spotykają się ze znajomymi i opowiadają co dzieje się w zakładzie, jak przebiega produkcja, co warto kupić - mówi Anatol Borowik, prezes Zakładu Mięsnego Kabo.
Ale wracając do tematu jesieni. To właśnie o tej porze roku przygotowujemy najwięcej różnego rodzaju domowych przetworów. Może warto przypomnieć sobie niezapomniane smaki dzieciństwa i skusić się na przygotowanie np. mięsa z weka, kiełbasy ze słoika czy domowego smalcu. Jak to zrobić? Okazuje się, że wcale nie tak trudno. Podstawą jest oczywiście dobrej jakości mięso, które można kupić w przyzakładowym sklepie Kabo w Choroszczy.
MB, Fot. Kabo


Smalec z jabłkami
Składniki: 1 kg boczku, 30 dag. podgardla, 30 dag. wędzonego boczku, duża cebula, 3-4 ząbki czosnku, 4 jabłka, sól, pieprz, majeranek.
Wykonanie: Surowe mięsa zmielić lub pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na głęboką patelnię, posolić i wytapiać na wolnym ogniu. Kiedy skwarki zaczną być prawie gotowe dodać pokrojony drobno wędzony boczek, a po kilku minutach pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Smażyć pilnując, by cebula się nie przypaliła. Po chwili dodać obrane i starte na tarce jabłka. Całość podgrzewać jeszcze kilka minut. Doprawić do smaku pieprzem i majerankiem. Przełożyć do słoików.

Mięso w słoiku
Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej, 1 kg karkówki, 3 cebule, 4-5 ząbków czosnku, 2 płaskie łyżki soli, łyżka pieprzu, łyżka słodkiej papryki, łyżeczka majeranku, łyżeczka gorczycy.
Wykonanie: Mięso kroimy w dość dużą kostkę, posypujemy solą, pieprzem, zmieloną gorczycą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Rozgrzewamy dużą patelnię, na której, na smalcu obsmażamy partiami mięso (nie smażymy całkowicie, chodzi tylko o zrumienienie go z obu stron). Cebulę kroimy w piórka i smażymy na tej samej patelni co wcześniej mięso, dodając drobno pokrojony czosnek. Dorzucamy obsmażone mięso, posypujemy majerankiem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso przekładamy do słoików, do ok. 3/4 wysokości. Słoiki dokładnie zamykamy i pasteryzujemy w piekarniku (temp. - 130 st. C, czas - 3 godz.).

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Aktualności Jak przygotować organizm na nadchodzące chłody