Zdrowy Białystok

Sobota, 24 02 22:27

Ostatnia modyfikacja:sobota, 24 02 2018

Dzieci poznały zasady zdrowego żywienia

Lubella inspiruje i edukuje„Lubella inspiruje i edukuje” to program edukacyjny o charakterze społecznym, który odbył się już trzeci rok z rzędu. W tegorocznej edycji programu wzięła udział rekordowa liczba uczestników – ponad 100 000 uczniów ze szkół podstawowych i gimnazjów w całej Polsce. W ramach programu odbył się także konkurs, w którym szkoły zdobyły atrakcyjne nagrody.
Cykliczna kampania „Lubella inspiruje i edukuje” ma na celu edukację dzieci i młodzieży na temat roli produktów zbożowych w codziennej diecie oraz uświadomienie uczniom jak ważną rolę odgrywają one w odżywianiu. III edycja programu „Lubella inspiruje i edukuje” trwała od 8 listopada 2017 r. do 15 stycznia 2018 r. i była skierowana do uczniów VI-VII klas szkoły podstawowej i II-III klas gimnazjum.
W tym czasie  ponad 100 000 uczniów w całej Polsce wzięło udział w trzech inspirujących zajęciach. Nauczyciele otrzymali szczegółowe scenariusze lekcyjne i materiały dydaktyczne opracowane we współpracy z zespołem dietetyków i metodyków, na podstawie których przeprowadzili trzy kreatywne lekcje w swoich szkołach. Całość programu opierała się o zdobywanie wiedzy poprzez doświadczenie, wspólne gotowanie i rywalizację.
W ramach programu odbył się także konkurs, w którym do zdobycia były atrakcyjne nagrody. Zasady były proste – podczas ostatniej z trzech lekcji należało sfotografować przygotowane przez uczniów potrawy oraz uczestników przy pracy i przesłać zgłoszenie konkursowe. Z  kilkuset nadesłanych zgłoszeń  konkursowych wyłonione zostały 3 nagrody główne i 10 wyróżnień. Prace były niezwykle inspirujące.
W trzech zwycięskich szkołach odbędą się warsztaty kulinarne z ekspertem kulinarnym marki Lubella – Michałem „Maglem” Myszkiewiczem podczas których młodzież będzie mogła wykazać się swoimi umiejętnościami, ale też skorzystać z wielu wskazówek i porad kucharza. Dodatkowo wręczone zostaną bony dla szkół o wartości 1500 zł każdy do realizacji na dowolny cel oraz specjalne karty podarunkowe o wartości 700 zł dla nauczycieli koordynujących do wykorzystania w sieci EMPIK. Natomiast uczniowie 10 wyróżnionych klas otrzymają zestawy produktowe od Lubelli.
NAGRODY GŁÓWNE:
1.    Klasa IIIA z Publicznego Gimnazjum nr 9 im. Rodziny Lutosławskich w Łomży
2.    Klasa VI ze Szkoły Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Nowej Wsi
3.    Klasa IIIH z Gimnazjum nr 1 w Zespole Placówek Edukacyjnych w Olsztynie
10 WYRÓŻNIEŃ:
1.    Klasa IIIA Gimnazjum, Zespół Szkół Publicznych nr 1 w Żninie im. Powstańców Wielkopolskich
2.    Klasa IIB z Zespołu Szkół – Gimnazjum w Zalewie
3.    Klasa VI z Zespołu Szkół w Górznie
4.    Klasa IIIA z Zespołu Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach
5.    Klasa II Gimnazjum, Szkoła Podstawowa im. Wojska Polskiego
6.    Klasa IIIC z Gimnazjum Publicznego w Pruchniku
7.    Klasa IIA Gimnazjum, Szkoła Podstawowa w Grabownicy Starzeńskiej
8.    Klasa III z Zespołu Szkoły Podstawowej i Gimnazjum w Bańskiej Niżnej
9.    Klasa VI ze Szkoły Podstawowej im. Kpt K. Filipowicza ,, Korda" w Dorohusku
10.    Klasa II z I Liceum Ogólnokształcącego im. Wojciecha Kętrzyńskiego w Kętrzynie z Oddziałami Gimnazjalnymi
Dodatkowo, każda szkoła, która wzięła udział w tegorocznej edycji „Lubella inspiruje i edukuje” i wypełniła Ankietę Podsumowującą Program na stronie www.lubella.edu.pl otrzyma Certyfikat potwierdzający jej udział i zaangażowanie w edukację uczniów na temat zasad prawidłowego żywienia.
III edycja programu edukacyjnego „Lubella inspiruje i edukuje” uzyskała patronat honorowy Krajowej Federacji Producentów Zbóż,  Koła Naukowego Dietetyków Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Koła Naukowego Dietetyków Uniwersytetu Jagiellońskiego, Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Instytutu Medycyny Wsi im. Witolda Chodźki w Lublinie, oraz Kuratoriów Oświaty.

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Aktualności Dzieci poznały zasady zdrowego żywienia