Zdrowy Białystok

Czwartek, 25 04 07:46

Ostatnia modyfikacja:czwartek, 25 04 2024

Rozsmakuj się w zdrowiu

Poniedziałek, 08 październik 2018 11:21

zachodnia102018Pełna smaków, aromatów i przede wszystkim natury. Pełna ludzi, których łączy pasja tworzenia zdrowej kuchni, w oparciu o świeże i lokalne produkty - tak, rok temu, pisaliśmy o nowopowstałej Kawiarni Zachodnia w Białymstoku. Rok szybko minął, a Zachodnia nie zwalnia tempa. Jest zdrowo, świeżo, naturalne. Jest po prostu... pysznie.
- To był bardzo ciekawy rok - pod każdym względem - mówi Grażyna Milewska, menadżer Kawiarni Zachodnia w Białymstoku. - Przez ten czas bardzo się rozwinęliśmy i dużo nauczyliśmy. Przywiało do nas mnóstwo ciekawych ludzi, którzy dzielili się z nami swoją energią i doświadczeniem. Cieszy nas to co robimy i... mamy ochotę na więcej.
Kuchnia ciągle żywa
Menu Zachodniej zmienia się wraz z porami roku ale też uzależnione jest od tego, co danego dnia zaoferują im lokalni dostawcy lub co sami właściciele „wyszperają” na weekendowych targach produktów ekologicznych. Już teraz pachnie u nich dynią, którą można posmakować w zupie, pączkach czy pysznym musie do kawy. A co przyniesie jutro? Z pewnością coś zupełnie nowego.
- Czerpiemy z kuchni bliskiego wschodu, kuchni libańskiej, włoskiej. Fascynuje nas też wielokulturowość Białegostoku - chwalimy się nią i korzystamy z niej ile się da – dodaje pani Grażyna.

Czytaj więcej: Rozsmakuj się w zdrowiu

Jesienna porcja witamin

Środa, 03 październik 2018 11:14

blender butelkowy 5Pierwszy szkolny dzwonek za nami. Od teraz, twoje dziecko potrzebuje dodatkowych pokładów energii na naukę, zabawę i rozwijanie swoich największych pasji. Co więcej, musisz zadbać o jego odporność. Znamy sposób, aby zrobić to w prosty i przepyszny sposób. Wystarczy, że do jego codziennego lunchu dodasz świeżo wyciskany sok albo pełnowartościowe smoothie. Pamiętaj, że to właśnie teraz owoce i warzywa przeżywają drugą młodość.
Twoje dziecko może zostać fanem zielonych warzyw i owoców. Nawet szpinaku! Wystarczy, że przygotujesz z nich pyszne smoothie. Mamy przepis, który skradnie serce każdego juniora.

Składniki: 50–70 g szpinaku, np. baby, dojrzały banan, 2 owoce kiwi, sok jabłkowy (ok. szklanka), sok z 1/2 limonki, 1 i 1/2 łyżeczki młodego jęczmienia, kostki lodu (opcjonalnie).
Wykonanie: Zaczynamy od szpinaku. Po opłukaniu włóż go do jednej z butelek blendera. Banana obierz, pokrój i dołóż do szpinaku. Owoce kiwi również obierz, pokrój i dodaj butelki, w której blendujesz składniki, następnie dodaj sok z limonki. W następnym kroku dodaj młody jęczmień, oraz kostki lodu. Do całości dolej ok. 3/4 szklanki soku jabłkowego i zmiksuj. Po zmiksowaniu koktajl jest gotowy do spożycia. Można go jednak przygotować wcześniej, schować zakręcony bidon do lodówki zabrać ze sobą do szkoły.

Czytaj więcej: Jesienna porcja witamin

Miętowa panna cotta

Piątek, 17 sierpień 2018 15:42

Lowicz czekodzem pannacotta1 1 Składniki (4 porcje): słoiczek czekodżemu Łowicz Śliwka z Belgijską Czekoladą, 500 ml śmietanki 30%, 100 ml mleka, 3 łyżeczki żelatyny, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, 2 łyżeczki suszonej mięty, szczypta chlorelli do zabarwienia musu, liście mięty do ozdoby.
Wykonanie: Śmietankę oraz mleko przelej do garnuszka, wsyp cukier, suszoną miętę, chlorellę i, mieszając, mocno podgrzej (ale nie do zagotowania). Zdejmij garnuszek z ognia. Do ciepłego płynu wsyp żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Zostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Na dno pucharka wykładaj na przemian porcję miętowej kremówki i czekodżemu. Wstaw do lodówki na 2 godziny, a najlepiej do całkowitego stężenia. Przed podaniem ozdób listkami świeżej mięty. Brownie z kokosową nutą i czekodżemem Łowicz

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia