Zdrowy Białystok

Piątek, 29 03 05:39

Ostatnia modyfikacja:piątek, 29 03 2024

Zdrowo na talerzu, czysto na sumieniu

kaboKiełbasy, wędliny, pasztety, pieczenie i inne wyroby garmażeryjne. Wszystko przygotowywane według polskich, tradycyjnych receptur oraz w duchu sportu i aktywności. Tak produkuje się w Kabo.
Zakład Mięsny Kabo z Choroszczy świętuje w tym roku ćwierćwiecze swojego istnienia. O tym jak zmieniał się na przestrzeni tych lat oraz o tym jak zmieniali się jego pracownicy, opowiada Anatol Borowik, współwłaściciel Zakładu.
- Kiedy 25 lat temu zaczynaliśmy nie wiedzieliśmy jaka czeka nas przyszłość - wspomina Anatol Borowik. - Nastawiliśmy się na produkcję typowo prozdrowotnych wędlin drobiowych. Jednak z czasem okazało się, że nasze społeczeństwo ma inne preferencje smakowe i żywieniowe. Zaczęliśmy więc ewaluować zgodnie z gustami klientów. Wprowadziliśmy do oferty wędliny drobiowo-wieprzowe, a później otworzyliśmy sektor typowo wieprzowy. Obecnie produkujemy zarówno produkty drobiowe, wieprzowe jak i drobiowo-wieprzowe.
Wizytówką firmy jest powstała w połowie lat 90 kiełbasa biebrzańska. Jest to kiełbasa produkowana z najlepszej jakości mięsa drobiowego i wieprzowego z dodatkiem naturalnych przypraw.
- Jest to produkt najwyższej jakości, który nie wymaga warunków chłodniczych. Kiełbasa ta znana jest zarówno w Białymstoku, w Warszawie jak i innych miastach, gdzie sprzedawane są nasze wyroby - mówi Anatol Borowik.
Pracownikami Kabo są w większości osoby mieszkające w najbliższej okolicy zakładu. Z tej racji, że zakład jest średniej wielkości, praktycznie wszyscy znają się oraz wzajemnie napędzają do… (nie, nie, nie do pracy – choć to z pewnością też) aktywności.
- Byłem w firmie pierwszą osobą, która prowokowała innych do uprawiania sportu. Sam sześć lat temu dołączyłem do białostockiego Towarzystwa Sportowo-Rekreacyjnego Golfstok i zacząłem grać w golfa. Wybór nie był przypadkowy, szukałem bowiem takiej dyscypliny sporu, której mógłbym być wierny do późnych lat. Wiadomo 50-, 60-latek w piłkę nożną już nie pogra, a w golfa oczywiście. Najstarszy golfista w Polsce ma 91 lat - żartuje Anatol Borowik, obecnie wiceprezes stowarzyszenia Golfstok Białystok.
Uprawianie sportu wiąże się z prowadzeniem zdrowego trybu życia i tu kłania się oczywiście odpowiednia dieta. A jak dieta, to oczywiście żywność. A jak żywność, to wiadomo - trzeba produkować to, czego nie będzie się wstydzić i to co samemu ze smakiem będzie się jadło.
- Stawiam na aktywność, prozdrowotność i agituję do nich współpracowników. Dzięki temu od kilku lat mamy zakładową drużynę piłki nożnej. Pracownicy ćwiczą, zdrowo się odżywiają i rozpowszechniają taki styl życia wśród pozostałych kolegów. Nasza drużyna bierze udział w wielu międzyzakładowych turniejach. Choć nie zawsze wygrywamy, to świetnie się bawimy. Radość z gry jest dla nas cenniejsza niż zwycięstwo - dodaje współwłaściciel Zakładu mięsnego Kabo.
Jednak wróćmy jeszcze na chwilę do samego zakładu. Szefostwo Kabo, chcąc sprostać wymaganiom rynku, na początku nowego stulecia podjęło decyzję o budowie nowego zakładu. Inwestycję udało się zrealizować przy udziale środków pozyskanych w ramach SAPARDu i od 2006 r. produkcja odbywa się w nowych budynkach, spełniających wszystkie standardy unijne.
- Wejście Polski do Unii Europejskiej stworzyło nam możliwość kupna mięsa także w innych krajach. Zaopatrujemy się w Portugalii, Hiszpanii, Francji, Belgii, Danii czy Holandii. Ponadto uzyskaliśmy dostęp do rynku unijnego, dzięki czemu nasze wyroby trafiają do sklepów na Litwie, Łotwie czy Estonii. Eksportujemy też do Anglii oraz Irlandii - mówi Anatol Borowik.
W Polsce dystrybucja wyrobów odbywa się na terenach północno-wschodnich. Sprzedaż przebiega głównie przez hurtownie oraz polskie sieci sklepów: Chorten, Arhelan, Lewiatan, a w Białymstoku także w PSS Społem. Kabo posiada też swój przyzakładowy sklep firmowy.
MB

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Zdrowo na talerzu, czysto na sumieniu