Zdrowy Białystok

Czwartek, 28 03 11:13

Ostatnia modyfikacja:czwartek, 28 03 2024

Olejowe Smaki - na co dzień i na Wielkanoc

majonez042019Domowy majonez, pyszne i szybkie ciasto, pasta do pieczywa i coś słodkiego dla najmłodszych. Anna Gorlewska-Pietluszenko, właścicielka firmy Olejowe Smaki poleca łatwe w przygotowaniu wiosenne smakołyki. Przygotuj je, a przekonasz się, że są nie tylko smaczne ale i zdrowe.

Domowy majonez
Przy przygotowaniu domowego majonezu ważne są kwestie techniczne, czyli blender oraz wąskie naczynie dobrane odpowiednio do nakładki blendera. Można przygotować majonez w wysokim słoiku, w którym później będzie przechowywany w lodówce.
Składniki: 250 ml oleju lnianego lub słonecznikowego Olejowe Smaki, 2 jajka, 1/3 łyżeczki soli, łyżeczka musztardy, czarny lub biały pieprz, 3 łyżeczki soku z cytryny.
Wykonanie: Do słoika wbijamy jajka, Dodajemy sól, łyżeczkę ulubionej musztardy, szczyptę białego lub czarnego pieprzu oraz sok z cytryny. Jako ostatni wlewamy olej lniany Olejowe Smaki. Jeżeli zależy nam, by majonez był gęstszy, możemy dodać go trochę więcej.
Następnie umieszczamy blender na dnie słoika i zaczynamy miksować. Gdy widzimy, że powstaje emulsja, sukcesywnie podnosimy blender do góry. Na koniec umieszczamy ponownie blender na dnie naczynia i krótko mieszamy.
Majonez przechowujemy w lodówce przez dwa tygodnie. Jest on smacznym dodatkiem do sałatek, kanapek oraz jaj. Jego smak możemy wzbogacić o czosnek, zioła lub ulubione przyprawy.

Pasta dr Budwig
Jedną z najbardziej znanych diet zdrowotnych jest dieta biochemiczki dr Budwig. Jako jedna z pierwszych badaczy opisała ona znaczenie Niezbędnycpasta042019h Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych Omega-3 dla zdrowia człowieka i dokonała podziału kwasów tłuszczowych na nasycone i nienasycone. Charakterystycznym elementem tej diety stała się pasta budwigowa.
Składniki: 2-3 łyżki oleju lnianego Olejowe Smaki, ok. 125 g odtłuszczonego twarogu, 2-3 łyżki mleka, jogurtu lub kefiru (ilość uzależniona jest od konsystencji, którą chcemy uzyskać), w zależności od preferencji smakowych: miód, wanilia, cynamon, czosnek, papryka ostra, pieprz, kurkuma, imbir, bazylia, mięta, pokrzywa, orzechy włoskie, ananas, banan, wiśnie, porzeczki.
Wykonanie: Do blendera wlewamy olej lniany Olejowe Smaki i kefir. Doprawiamy dowolnymi przyprawami i dodatkami. Dokładamy połowę sera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy następną porcję sera i nadal miksujemy. Gotowa pasta ma być jednolita, konsystencją przypominać serek homogenizowany.
Połączenie oleju lnianego i chudego twarogu jest nieprzypadkowe. Olej lniany jest skarbnicą kwasów Omega-3, a proteiny siarkowe w białym serze ułatwiają ich przyswajanie. Choć sama dieta nakazuje unikania cukru, mięsa, tłuszczu zwierzęcego i utwardzonego (margaryna) to zdaniem dr Budwig: ,,To nie ma nic wspólnego z przestrzeganiem jakiejś surowej diety, to tylko kwestia rozstrzygnięcia, jakie pożywienie ma dla naszego zdrowia największą wartość, a jakie nie daje nic czy wręcz szkodzi’’.

wafle042019Wafelki czekoladowo-kokosowe
Składniki: 4 łyżki oleju kokosowego Olejowe Smaki, tabliczka czekolady deserowej, 1,5 szklanki orzechów włoskich, 4-5 łyżek mąki kokosowej, wafle.
Wykonanie: Wszystkie składniki - oprócz wafli - łączymy ze sobą w blenderze i miksujemy. Tak przygotowanym kremem przekładamy wafelki.

 

ciasto042019Ciasto śniadaniowe
Składniki ciasta: 2 szklanki kaszy jaglanej, pół szklanki oleju kokosowego Olejowe Smaki.
Składniki musu: 3 jabłka, 2 gruszki, pół szklanki rodzynek, pół szklanki daktyli, pół szklanki pestek ze słonecznika.
Wykonanie ciasta: kaszę jaglaną gotujemy ze szczyptą kurkumy. Przestudzoną łączymy z olejem kokosowym Olejowe Smaki. Ciasto wykładamy na blachę i pieczemy ok. 40 minut, w temp. 175 st. C.
Wykonanie musu: Mus przygotowujemy w garnku. Jabłka i gruszki obieramy i kroimy na drobne kawałki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i po kilku minutach odsączamy. Daktyle kroimy na małe kawałeczki. Wszystkie składniki łączymy w garnku i dusimy, od czasu do czasu mieszając, tak by się nie przypaliły. Gotowy mus wykładamy równomiernie na wcześniej przygotowane ciasto i pieczemy przez ok. pół godziny.

Fot. Olejowe Smaki

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Olejowe Smaki - na co dzień i na Wielkanoc