Zdrowy Białystok

Piątek, 24 05 14:16

Ostatnia modyfikacja:piątek, 24 05 2019

Pomysły na Świąteczny rosół

Rosol z rzodkiewka 4 finalWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To doskonały moment, żeby oderwać się od codziennych zajęć i spędzić więcej czasu z bliskimi. Jak wiadomo, podczas rodzinnych spotkań, oprócz ciepłej atmosfery, królują pyszne potrawy. Dlatego wielkanocne stoły są zawsze w pełni zastawione. Drugiego dnia świąt w większości domów pojawia się na nich rosół. Często w nowoczesnej formie, ale obowiązkowo z makaronem jajecznym – z Lubellą Jajeczną 5 jaj.
Święta kojarzą się nam z ciepłem rodzinnego domu i wszechobecnymi smakami i zapachami. Pierwszego dnia na wielkanocnych stołach pojawia się żurek, kiełbasa, chrzan i jajka. Drugi dzień świąt jest często bardziej kameralny i domowy. Najczęściej towarzyszy mu rosół. Kiedyś tradycyjny, gotowany według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, z pysznym makaronem. Dzisiaj bardziej nowoczesny, często urozmaicany, lżejszy.  Do  każdego rosołu idealnie nadaje się Lubella Jajeczna 5 jaj, która smakuje i wygląda jak domowy makaron. Dobrze sprawdzi się zarówno w nowoczesnych wersjach, jak i w klasycznych, przygotowywanych według rodzinnych przepisów.
Sekret tkwi w dodaniu do makaronu 5 jaj oraz trzykrotnym wałkowaniu ciasta. Wszystko to sprawia, że Lubella Jajeczna 5 Jaj jest niezwykle delikatna. Przekonali się o tym konsumenci, którzy mieli okazję spróbować makaronu jajecznego od Lubelli.
- 79% z nich uważa, że makaron jajeczny od Lubelli jest delikatny jak domowy,
- 78% przyznało, że wygląda jak domowy,
- a 73% stwierdziło, że smakuje jak domowy.
- Ponadto 86% uważa, że makaron jajeczny od Lubelli pasuje do rosołu.
Warto w te święta sięgnąć po sprawdzone rozwiązania, aby móc skupić się na bliskich i celebrować wspólnie spędzany czas. Z Lubellą świąteczny rosół nie może się nie udać! Poczujcie w te święta smak domowych chwil z Lubellą Jajeczną.

Rosół drobiowo-wołowy z warzywnymi pulpecikami
Rosół: 2 kg kurczaka, około 300 g antrykotu wołowego, około 4 litry wody, 3 marchewki, 2 pietruszki, por, opalona cebula, pół selera, 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, 3 listki laurowe, sól do smaku.
Mięso opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, oczyścić z szumowin, dodać warzywa, sól oraz przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez około 2,5-3 godziny. Ewentualnie przecedzić. Podawać z ugotowanym makaronem jajecznym Lubella Jajeczna 5 jaj nitki oraz warzywnymi pulpecikami.
Pulpeciki warzywne: 200 g włoszczyzny, mała kajzerka, jajko, 2 łyżki bułki tartej, łyżka mąki pszennej, sól, pieprz do smaku.
Włoszczyznę rozgnieść widelcem.ajzerkę namoczyć w rosole, dobrze odcisnąć i dodać do warzyw.odać jajko, wsypać bułkę tartą, mąkę pszenną, sól oraz pieprz i dokładnie wyrobić. Z masy formować małe pulpeciki. Gotować na osolonym wrzątku, około 2 minuty od wypłynięcia.

Rosół staropolski z pieczonej kaczki
Składniki: cały szkielet wraz ze skórą i pozostałym mięsem po pieczonej kaczce, opalona cebula, 2 marchewki, pietruszka, por, pół selera, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 listki laurowe, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: Korpus, skórę i ewentualnie pozostałe mięso po pieczonej kaczce umieścić w garnku i zalać wodą, około 5 cm ponad poziom mięsa. Zagotować, dodać warzywa, ziele oraz listki laurowe, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez około 1,5 godziny. Gotowy bulion można przecedzić. Podawać z ugotowanym makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj nitki.

Rosół drobiowy z dodatkiem karmelizowanych rzodkiewek
Rosół: 3 marchewki, 2 pietruszki, seler, kawałek pora, cebula opalona nad ogniem, gałązka natki pietruszki, filet z kury, 6 ziaren ziela angielskiego, 7 ziaren czarnego pieprzu, liść laurowy, spora szczypta soli, ok. 4-5 litrów zimnej wody.
Karmelizowane rzodkiewki: pęczek rzodkiewek, łyżka masła klarowanego, łyżka płynnego miodu, sól i pieprz, kilka listków mięty, makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki, natka pietruszki.
Umyte mięso zalać zimną wodą. Po zagotowaniu, łyżką cedzakową, zdjąć szumowiny. Dodać warzywa, przyprawy i na małym ogniu, gotować około godzinę. Dodać natkę pietruszki i gotować kolejną godzinę. Umyte rzodkiewki podsmażyć chwilę na klarowanym maśle. Dodać miód, miętę, posolić, dodać pieprz i karmelizować. Makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki gotować 6 minut, po czym odsączyć go i przelać zimną wodą. Do miseczek nalać porcję zupy. Podawać z makaronem, kawałkami mięsa, marchewki i karmelizowanymi rzodkiewkami.

Rosół staropolski z borowikami
Rosół: 3 marchewki, 2 pietruszki, seler, kawałek pora, cebula opalona nad ogniem, liść kapusty włoskiej, gałązka natki pietruszki, gałązka natki selera, gałązka lubczyku, porcja rosołowa, filet z kury, kawałek wołowiny, 5-6 suszonych borowików, 5 ziaren czarnego pieprzu, 5 ziaren czerwonego pieprzu, liść laurowy, spora szczypta soli, ok. 4-5 litrów zimnej wody, makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki, natka pietruszki.
Umyte mięso zalać zimną wodą. Po zagotowaniu, łyżką cedzakową, zdjąć szumowiny. Dodać warzywa, grzyby, przyprawy i na małym ogniu, gotować około 2 godziny. Dodać natkę pietruszki, natkę selera oraz lubczyk i gotować kolejne 2 godziny. Makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki gotować 6 minut, po czym odsączyć go i przelać zimną wodą. Do miseczek nalać porcję zupy. Podawać z makaronem, kawałkami mięsa i borowikami. Posypać natką pietruszki.

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Pomysły na Świąteczny rosół