Zdrowy Białystok

Piątek, 26 04 00:03

Ostatnia modyfikacja:piątek, 26 04 2024

Czekoladowa lasagne

img 1475 largeLasagne czekoladowa to prawdziwy rarytas dla każdego konesera czekoladowych smaków. Oryginalna forma podania oraz wyjątkowy smak łączący puszysty delikatny krem z aromatyczną czekoladą to gwarancja satysfakcji i sięgnięcia po kolejną porcję!
Składniki na kakaowy spód: 20 g kakao Decomorreno, 250 g herbatników kakaowych, 150 g roztopionego masła.
Składniki na biały krem: 250 g mascarpone, 200 g serka kremowego, 3 łyżki cukru pudru.
Składniki na krem czekoladowy: 35 g kakao Decomorreno, budyń czekoladowy, 80 g skrobii ziemniaczanej, 80 g cukru, 750 ml mleka.
Składniki na śmietankowy wierzch: 500 ml śmietany 36%, 2 łyżki cukru pudru, 150 g czekoladowych łezek.
Przygotowanie: Herbatniki zblenduj na drobny proszek, dodaj 20 g kakao oraz rozpuszczone masło. Wymieszaj, powstałe ciasto przełóż do formy. Dociskając wierzch wyrównaj powierzchnię. Włóż do lodówki na 15 minut. W tym czasie ugotuj budyń, wymieszaj skrobie, cukier oraz kakao. Dodaj 200 ml mleka i wymieszaj. Pozostałą część mleka podgrzewaj, gdy zacznie się gotować dolej rozmieszane składniki i energicznie mieszaj. Zdejmij z kuchenki gdy zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia. Następnie ubij serek kremowy z mascarpone oraz z cukrem pudrem. Wyłóż krem na spód czekoladowy. Włóż formę do lodówki. Gdy budyń wystygnie, wyłóż go równą warstwą na krem z mascarpone. Na wierzch ubij śmietankę z cukrem pudrem. Posyp ostatnią warstwę czekoladowymi łezkami lub posiekaną czekoladą.

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Czekoladowa lasagne