Zdrowy Białystok

Piątek, 19 04 11:21

Ostatnia modyfikacja:piątek, 19 04 2024

Smaczne Święta Wielkanocne

Krakus chrzan smietankowyWielkanoc to moment, gdy na stołach pojawiają się tradycyjne potrawy. Wędliny, sałatki, żurek, biała kiełbasa i oczywiście jajka - często kolorowe i bogato zdobione. Obok nich, nie może zabraknąć także chrzanu. To dodatek, bez którego żaden stół nie byłby prawdziwie świąteczny, a dania nie miałyby tak charakterystycznego smaku.
Święta to czas spotkań w gronie rodzinnym. Wspólnym ich punktem jest bez wątpienia stół, bogaty w wielkanocne, tradycyjne potrawy i przysmaki. Wśród nich ważne miejsce zajmuje chrzan. Podkreśla smak dań i jest niezastąpiony, gdy chcemy dodać im wyrazistości. Dlatego w żadnym domu chrzanu na stole zabraknąć nie może. Aby jego wyjątkowym smakiem mógł się cieszyć każdy - warto przygotować się także na przyjęcie miłośników wariantów delikatniejszych, bardziej łagodnych i obok tradycyjnego, postawić na stole słoiczek nowego chrzanu śmietankowego. Krakus stworzył go właśnie z myślą o smakoszach łagodniejszych przypraw i dodatków.
Chrzan śmietankowy Krakus - to sprytny sposób na udane święta i inne okazje. Można w nim wyczuć delikatne wiórki chrzanu, jednocześnie jego smak jest łagodniejszy od chrzanu tradycyjnego. Stanowi doskonałą alternatywę dla wszystkich, którzy wolą delikatniejsze warianty chrzanowej przyjemności. Docenią go też osoby, dla których liczy się jakość i gwarancja dobrego smaku tradycyjnej kuchni, ponieważ nowy chrzan śmietankowy Krakus to produkt o unikalnej recepturze bez zagęstników. Doskonale sprawdza się, jako dodatek do dań głównych, przekąsek oraz sałatek. To niezbędny dodatek na każdym stole, jeśli chcemy mieć naprawdę smaczne i udane Święta Wielkanocne.
Krakus ma też w swojej ofercie chrzan tradycyjny, przygotowany w całości z korzenia oraz chrzan z żurawiną, będący ciekawym połączeniem ostrego smaku chrzanu ze słodyczą owocu, a także ćwikłę z dodatkiem chrzanu. Wystarczy wybrać ten ulubiony, wziąć łyżeczkę, sięgnąć do słoiczka i cieszyć się niepowtarzalnym smakiem.

Roladki z filetu z kurczakaRoladki z filetu z kurczaka ze szpinakiem, w szynce parmeńskiej, podawane z chrzanem śmietankowym
Składniki: cztery pojedyńcze piersi z kurczaka, dwie garście liści szpinaku, 50g masła, świeża natka pietruszki, 12 plastrów szynki parmeńskiej, sól, pieprz czarny świeżo mielony, olej do smażenia, 500g ziemniaków, 300g śmietanki 30%, chrzan śmietankowy Krakus.
Wykonanie: Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwy ziemniaków, przesypując je solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość zalej śmietanką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. godzinę. Ziemniaki powinny wchłonąć śmietankę, stać się miękkie i kremowe w smaku.
Piersi z kurczaka przekrój w poprzek tak, aby jeden bok pozostał nieprzekrojony. Rozłóż na płasko, rozbij delikatnie tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Na każdej piersi rozłóż liście szpinaku, połóż kawałek zimnego masła, posyp posiekaną natką pietruszki i zawiń w roladkę. Postaraj się boki zwinąć do środka. Tak przygotowaną roladkę owiń trzema plastrami szynki parmeńskiej i odłóż na bok.
Po przygotowaniu wszystkich roladek, rozgrzej na patelni olej i dokładnie obsmaż je ze wszystkich stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego lub, jeśli masz możliwość, wstaw razem z patelnią do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Po upieczeniu podaj z chrzanem śmietankowym Krakus i z ziemniakami w śmietanie.

Buleczki z lososiemWytrawne bułeczki z łososiem, szpinakiem i fetą
Składniki: (na ok. 12 sztuk): 2 szklanki mąki tortowej, 2 jaja, 200g sera feta, 150g szpinaku w liściach (może być mrożony), 150g łososia, 3/4 szklanki gęstej śmietany 18%, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, zioła prowansalskie, dwa ząbki czosnku, masło klarowane do smażenia. Dodatkowo chrzan śmietankowy Krakus, kiełki rzeżuchy lub rzodkiewki.
Wykonanie: Piekarnik nagrzej do temp. 200 st. C. Szpinak wrzuć na osolony wrzątek i gotuj trzy minuty. Odcedź i posiekaj (jeśli użyjesz mrożonego, najpierw go rozmroź i odciśnij nadmiar wody). Fetę pokrój w kostkę, a łososia podduś lekko na maśle.
W pojemniku ubij mikserem całe jaja, śmietanę i oliwę. Wsyp do nich mąkę z proszkiem, zioła oraz przeciśnięty czosnek i krótko miksuj na niskich obrotach. Dodaj szpinak, fetę i kawałki łososia (bez skóry), mieszając wszystkie składniki ręcznie. Powinno wyjść gęste, zwarte ciasto.
Rękami oprószonymi mąką odrywaj kawałek ciasta, formując z niego kulę. Każdą z nich układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz aż bułeczki wyrosną i nabiorą złocistego koloru (ok. 12-15 minut). Ostudzone bułeczki przekrawaj, posmaruj do smaku chrzanem śmietankowym Krakus i posyp kiełkami.

Smacznego!

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Smaczne Święta Wielkanocne