Zdrowy Białystok

Niedziela, 19 05 03:35

Ostatnia modyfikacja:niedziela, 19 05 2024

Śniadaniowe trendy na lato

śniad trendyLato, to najlepszy moment w roku, aby celebrować śniadania! Piękne, słoneczne poranki zachęcają do kreatywnego gotowania. Dostępność sezonowych warzyw i owoców daje nam mnóstwo możliwości, aby smacznie rozpocząć dzień. Jak połączyć te sezonowe skarby natury z pełnymi wartości odżywczych bakaliami? Oto kilka śniadaniowych inspiracji.

Energetyczne smoothie
Lato to doskonały moment, aby ciepłe owsianki zastąpić kolorowymi miksami owoców, warzyw i bakalii. Taka wypełniona po brzegi miseczka, to prawdziwa bomba witaminowa.
Składniki: duże mango, banan, garść jeżyn, wyciśnięty sok z pomarańczy, 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland, 70 g ananasa Bakalland, szczypta kardamonu.
Wszystkie owoce dokładnie z sobą miksujemy, dodajemy szklankę soku pomarańczowego. Gotową masę przekładamy do miseczki i odstawiamy do delikatnego schłodzenia. Wszystko dekorujemy jeżynami, ananasem i posypujemy Chrupiącą sałatką.

Shakshuka
To tradycyjny pomysł na śniadanie, który pochodzi z Izraela. Zachwyca wspaniałym smakiem i jednocześnie jest bardzo prosta w przygotowaniu. Choć w kraju jej pochodzenia spróbować można jej wielu wariacji: ze szpinakiem, fetą, kiełbaskami, to tradycyjna shakshuka, czyli jajka połączone ze smakiem pomidorów i egzotycznych przypraw wypadają najlepiej. To doskonały pomysł na celebrację idealnego poranka.
Składniki: 3 duże pomidory malinowe, 4 jajka, mała cebula, 2 ząbki czosnku, 100 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland, szczypta chilli, natka kolendry do smaku, szczypta kminu, szczypta kurkumy, sól i pieprz do smaku, łyżka oleju do smażenia.
Obieramy cebulę i czosnek, następnie dokładnie siekamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy do momentu aż wszystkie składniki się zarumienią. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko podsmażamy do momentu uzyskania jednolitej masy i odparowania wody. Dodajemy posiekane świeże zioła i przyprawy, dokładnie mieszamy. Następnie w masie robimy 4 wgłębienia, do których wbijamy jajka, wszystko posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i czekamy aż białka jajek delikatnie się zetną. Gotową potrawę możemy podawać ze świeżym chrupiącym pieczywem.

Mini placuszki jabłkowe z rodzynkami i suszoną żurawiną
Pierwsze lekko kwaśne, letnie jabłka, to doskonały składnik, aby przygotować placuszki, które doskonale sprawdzą się jako pomysł na słodkie śniadanie. Kwaśny smak jabłek doskonale połączy się ze słodkim smakiem żurawiny z sokiem z granatu i rodzynek. To doskonała propozycja, aby razem z kubkiem kawy dobrze rozpocząć dzień!
Składniki: 250 g mąki, 50 g cukru, 2 jajka, 4 jabłka, 100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland, 50 g Rodzynek sułtańskich Bakalland, szklanka mleka, szczypta cynamonu, łyżka oleju, garść sezonowych owoców np. borówek amerykańskich.
Do dużej miski wlewamy mleko i wbijamy jajka. Następnie wsypujemy cukier, szczyptę cynamonu, dodajemy rodzynki i żurawinę. Jabłka myjemy, obieramy i ucieramy na tarce o średnich oczkach. Utarte jabłka dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Na rozgrzaną patelnię łyżką wlewamy masę, tak aby powstawały z niej małe placuszki. Pieczemy do uzyskania złocistego koloru. Placuszki możemy podać z sezonowymi owocami, np. z borówkami.
Oprac. MB, Fot. Bakalland

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Śniadaniowe trendy na lato