Zdrowy Białystok

Piątek, 25 05 22:17

Ostatnia modyfikacja:piątek, 25 05 2018

Bomby witaminowe ze Zdrowej Michy

Piątek, 25 maj 2018 19:20

zdrowamicha0418Mogą być śniadaniem, obiadem lub kolacją. Są pożywne, sycące, zdrowe. Sałatki - bo o nich mowa - to posiłek, który zawiera w sobie szereg witamin i mikroelementów niezbędnych do prawidłowej pracy naszego organizmu. Dlatego, jeśli chcesz cieszyć się dobrym zdrowiem nie może ich zabraknąć w twoim codziennym menu.
Wiosną nie tylko przyroda budzi się do życia. My także mamy ochotę, by zaopatrzyć nasz organizm się w cenne witaminy i minerały. Gdzie je znajdziemy? W przepysznych i zdrowych sałatkach. Skąd te sałatki? Tylko ze Zdrowej Michy. Przedstawiamy tylko niektóre z bogatej oferty tego bistro.

Czytaj więcej: Bomby witaminowe ze Zdrowej Michy

Zdrowo na talerzu, czysto na sumieniu

Piątek, 25 maj 2018 16:25

kaboKiełbasy, wędliny, pasztety, pieczenie i inne wyroby garmażeryjne. Wszystko przygotowywane według polskich, tradycyjnych receptur oraz w duchu sportu i aktywności. Tak produkuje się w Kabo.
Zakład Mięsny Kabo z Choroszczy świętuje w tym roku ćwierćwiecze swojego istnienia. O tym jak zmieniał się na przestrzeni tych lat oraz o tym jak zmieniali się jego pracownicy, opowiada Anatol Borowik, współwłaściciel Zakładu.
- Kiedy 25 lat temu zaczynaliśmy nie wiedzieliśmy jaka czeka nas przyszłość - wspomina Anatol Borowik. - Nastawiliśmy się na produkcję typowo prozdrowotnych wędlin drobiowych. Jednak z czasem okazało się, że nasze społeczeństwo ma inne preferencje smakowe i żywieniowe. Zaczęliśmy więc ewaluować zgodnie z gustami klientów. Wprowadziliśmy do oferty wędliny drobiowo-wieprzowe, a później otworzyliśmy sektor typowo wieprzowy. Obecnie produkujemy zarówno produkty drobiowe, wieprzowe jak i drobiowo-wieprzowe.
Wizytówką firmy jest powstała w połowie lat 90 kiełbasa biebrzańska. Jest to kiełbasa produkowana z najlepszej jakości mięsa drobiowego i wieprzowego z dodatkiem naturalnych przypraw.

Czytaj więcej: Zdrowo na talerzu, czysto na sumieniu

Gofry w wersji fit

Poniedziałek, 14 maj 2018 12:46

mpmGofrom z bitą śmietaną, przetworzonymi owocami i karmelowym sosem w tym sezonie mówimy stanowcze nie. Stawiamy na zdrową alternatywę - w wiosennej wersji - z aromatycznymi szparagami. Z gofrownicą MPM MGO-31M możemy robić je każdego dnia we własnym domu.
Jaglane gofry z dodatkiem szpinaku i siemienia lnianego to witaminowy strzał w dziesiątkę. Z dodatkiem sezonowych warzyw tworzą niezwykłe danie, które może pozytywnie uzależnić.
Składniki na ciasto: pół szklanki mleka, pół szklanki wody, jajko, 2 łyżki mąki jaglanej (można przy pomocy silnego malaksera zmielić kaszę jaglaną), garść szpinaku baby, łyżka nasion siemienia lnianego, szczypta soli, szczypta pieprzu.
Dodatki: 2 jajka, szparagi, pomidory lub inne ulubione warzywa, świeża bazylia i koper, kiełki, np. rzodkiewki (lub inne pikantne), 2 łyżki octu, pół łyżeczki soli, olej do posmarowania gofrownicy.
Wykonanie: Mleko, wodę jajko, mąkę i szpinak zmiksuj. Dodaj siemię lniane, sól, pieprz. Wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Pędzelkiem nasmaruj górną i dolną płytę grzejną olejem. Zamknij gofrownicę włącz do prądu i gdy zaświeci się zielone światełko, przy pomocy specjalnej nakładki i dozownika wlej porcję ciasta. Ciasto nie może być bardzo gęste. W razie gdyby takie było, to rozcieńcz je mlekiem. Piecz masę przez 7 minut unikając otwierania urządzenia przed czasem.

Czytaj więcej: Gofry w wersji fit

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia