Zdrowy Białystok

Poniedziałek, 22 04 20:50

Ostatnia modyfikacja:poniedziałek, 22 04 2019

Pomysły na Świąteczny rosół

Wtorek, 16 kwiecień 2019 12:35

Rosol z rzodkiewka 4 finalWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To doskonały moment, żeby oderwać się od codziennych zajęć i spędzić więcej czasu z bliskimi. Jak wiadomo, podczas rodzinnych spotkań, oprócz ciepłej atmosfery, królują pyszne potrawy. Dlatego wielkanocne stoły są zawsze w pełni zastawione. Drugiego dnia świąt w większości domów pojawia się na nich rosół. Często w nowoczesnej formie, ale obowiązkowo z makaronem jajecznym – z Lubellą Jajeczną 5 jaj.
Święta kojarzą się nam z ciepłem rodzinnego domu i wszechobecnymi smakami i zapachami. Pierwszego dnia na wielkanocnych stołach pojawia się żurek, kiełbasa, chrzan i jajka. Drugi dzień świąt jest często bardziej kameralny i domowy. Najczęściej towarzyszy mu rosół. Kiedyś tradycyjny, gotowany według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, z pysznym makaronem. Dzisiaj bardziej nowoczesny, często urozmaicany, lżejszy.  Do  każdego rosołu idealnie nadaje się Lubella Jajeczna 5 jaj, która smakuje i wygląda jak domowy makaron. Dobrze sprawdzi się zarówno w nowoczesnych wersjach, jak i w klasycznych, przygotowywanych według rodzinnych przepisów.

Czytaj więcej: Pomysły na Świąteczny rosół

Dodatki do Wielkanocnych dań

Wtorek, 16 kwiecień 2019 12:20

Rozowe jajka 2Chrzan od wieków związany jest z polską tradycją kulinarną i stanowi niezastąpiony dodatek, zwłaszcza do wielkanocnych potraw. Nie może zabraknąć go na żadnym świątecznym stole, czy w koszyku ze święconką. W tym roku warto przełamać konwencję i spróbować limitowanej edycji chrzanu z cytryną Krakus. Tradycyjny produkt w niecodziennej odsłonie idealnie podkreśli smak wielkanocnych dań.
Wielkanoc to czas spotkań przy świątecznym stole, na którym królują tradycyjne polskie potrawy z dominującą nutą chrzanu, różne wersje żurku, a także niezastąpione ogórki jako dodatki do sałatek, dań i mięs. Dania kuchni polskiej, bez których większość z nas nie wyobraża sobie świąt charakteryzują się jednak długim procesem przygotowania, często składającym się z wielu etapów. W natłoku codziennych zadań, w biegu pomiędzy domem i pracą, coraz trudniej dopiąć nam świąteczne przygotowania na ostatni guzik. W takich sytuacjach warto sięgnąć po sprawdzone rozwiązania, takie jak chrzan z cytryną, żurek czy koncentrat żurku, ogórki konserwowe od Krakusa.

Czytaj więcej: Dodatki do Wielkanocnych dań

Olejowe Smaki - na co dzień i na Wielkanoc

Wtorek, 16 kwiecień 2019 11:16

majonez042019Domowy majonez, pyszne i szybkie ciasto, pasta do pieczywa i coś słodkiego dla najmłodszych. Anna Gorlewska-Pietluszenko, właścicielka firmy Olejowe Smaki poleca łatwe w przygotowaniu wiosenne smakołyki. Przygotuj je, a przekonasz się, że są nie tylko smaczne ale i zdrowe.

Domowy majonez
Przy przygotowaniu domowego majonezu ważne są kwestie techniczne, czyli blender oraz wąskie naczynie dobrane odpowiednio do nakładki blendera. Można przygotować majonez w wysokim słoiku, w którym później będzie przechowywany w lodówce.
Składniki: 250 ml oleju lnianego lub słonecznikowego Olejowe Smaki, 2 jajka, 1/3 łyżeczki soli, łyżeczka musztardy, czarny lub biały pieprz, 3 łyżeczki soku z cytryny.
Wykonanie: Do słoika wbijamy jajka, Dodajemy sól, łyżeczkę ulubionej musztardy, szczyptę białego lub czarnego pieprzu oraz sok z cytryny. Jako ostatni wlewamy olej lniany Olejowe Smaki. Jeżeli zależy nam, by majonez był gęstszy, możemy dodać go trochę więcej.
Następnie umieszczamy blender na dnie słoika i zaczynamy miksować. Gdy widzimy, że powstaje emulsja, sukcesywnie podnosimy blender do góry. Na koniec umieszczamy ponownie blender na dnie naczynia i krótko mieszamy.
Majonez przechowujemy w lodówce przez dwa tygodnie. Jest on smacznym dodatkiem do sałatek, kanapek oraz jaj. Jego smak możemy wzbogacić o czosnek, zioła lub ulubione przyprawy.

Czytaj więcej: Olejowe Smaki - na co dzień i na Wielkanoc

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia