Zdrowy Białystok

Środa, 16 10 00:09

Ostatnia modyfikacja:środa, 16 10 2019

Zdrowa Micha jest bio, Zdrowa Micha jest eko

Wtorek, 08 październik 2019 13:30

zm0919W związku z rosnącym problemem zaśmiecania środowiska coraz więcej osób sięga po opakowania przyjazne środowisku. Właściciele białostockiego bistro Zdrowa Micha także. Od września wszystkie dania, napoje, pieczywo oraz ciasta, ich klienci otrzymują w najwyższej jakości opakowaniach eko.
Choć wiemy, że powinniśmy dbać o naszą planetę i żyć ekologicznie, to jednak plastik jest ciągle wszechobecny wokół nas. Niektórzy tylko o tym mówią, a niektórzy wprowadzają to przesłanie w życie. Przykładem godnym naśladowania są Magdalena i Piotr Urbanowiczowie, właściciele bistro Zdrowa Micha oraz Piekarni bezglutenowej.
- Temat ekologii jest nam doskonale znany. Już od pewnego czasu nosiliśmy się z zamiarem wprowadzenia opakowań biodegradowalnych, no i wreszcie nam się to udało - mówi Piotr Urbanowicz.

Czytaj więcej: Zdrowa Micha jest bio, Zdrowa Micha jest eko

Pyszne drugie śniadanie dla dziecka

Środa, 02 październik 2019 10:52

fot. kanapki trójkącikiJesień to czas, kiedy uczniowie wracają do szkół, a mamy do codziennych, „okołoszkolnych” obowiązków. Jednym z nich jest szykowanie drugiego śniadania. Zdrowe i pożywne nie powinno składać się z tzw. zapychaczy czyli słodkich bułek czy batoników, które tylko dostarczają pustych kalorii. Co zatem zapakować maluchowi do plecaka, by miał energię na cały dzień? Podpowiadamy.
Szykując dziecku do szkoły drugie śniadanie, warto właściwie skomponować ten posiłek. Dla wszystkich zabieganych mam oczywistą i najprostszą propozycją śniadaniową są kanapki, które wcale nie muszą być nudne. Różnorodności dostarcza nam już sama podstawa kanapki – pieczywo, raz może to być kromka chleba razowego, bułka grahamka, bagietka pszenna, a nawet chałka. Jako dodatki możemy użyć np. pastę rybną, chudy twarożek, czy mozzarellę. Dobrze również, by między kromki włożyć dobrej jakości wędliny np. polędwicę z kurczaka Żarłaki od firmy Konspol, która jest doskonałym budulcem rosnącego organizmu. Do lunch boxu możemy również wrzucić orzechy włoskie lub pestki dyni, które zapewnią właściwą porcję kwasów tłuszczowych.
Prezentujemy kilka przepisów, które na pewno przypadną do gustu najmłodszym.

Czytaj więcej: Pyszne drugie śniadanie dla dziecka

Kisiel w nowej odsłonie

Środa, 02 październik 2019 10:44

kisielKisiel to pyszny i lekkostrawny deser, który można jeść zarówno na ciepło, jak i wystudzony. Świetnie sprawdza się jako rozgrzewający poczęstunek w jesienne i zimowe wieczory, a nawet jako przekąska podczas problemów żołądkowych. Do ulubionych smaków należą: cytrynowy, pomarańczowy i wiśniowy, ale coraz większą popularnością cieszą się: pigwowy, aroniowy czy porzeczkowy. A co powiecie na kisiel z nutą imbiru czy goździków? To warianty idealne na październikową aurę. Podpowiadamy, jak nietypowo można przyrządzić ten typowo jesienny deser.
Jesień nierozerwalnie wiąże się z szybko zmieniającymi się warunkami atmosferycznymi. Przemoknięci, przemarznięci i głodni… chętnie sięgamy po szybkie i ciepłe przekąski, takie jak kisiel czy budyń. Decydując się na tego typu produkty, warto rozważyć te ze zmniejszoną ilością cukru. Dobrym wyborem są również jednoporcjowe warianty instant – dzięki nim nie trzeba od razu gotować całego garnka dla rodziny, a po lekkostrawny deser można sięgnąć niemal w każdym momencie.

Czytaj więcej: Kisiel w nowej odsłonie

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia