Zdrowy Białystok

Środa, 22 11 17:11

Ostatnia modyfikacja:środa, 22 11 2017

Dzień zdrowego śniadania

Wtorek, 07 listopad 2017 12:26

Jablka pod kruszonka z platkow Lubella Corn Flakes18 listopada obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania. Z tej okazji warto przypomnieć, jak ważną rolę pełni ono w codziennej diecie oraz co powinno zawierać, żeby było wartościowe. To także doskonały moment, by nie czekając na noworoczne postanowienia zadbać o prawidłowe nawyki żywieniowe – zaczynając każdy dzień od pełnowartościowego posiłku.
Pomijanie porannego posiłku to jeden z częstszych błędów żywieniowych. Tłumaczymy go brakiem czasu albo tym, że rano zwyczajnie nie jesteśmy głodni. Takie postępowanie niesie jednak ze sobą konsekwencje: odczuwamy spadek energii, mniejszą zdolność koncentracji, a z upływem godzin pojawia się wilczy apetyt, przez który łatwiej ulegamy niezdrowym pokusom. Organizm pozbawiony zostaje też ważnej porcji witamin i składników odżywczych, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Potraktujmy zatem Dzień Zdrowego Śniadania jako doskonały pretekst do tego, by zacząć wprowadzać w nasze życie prawidłowe nawyki żywieniowe. Dobrze skomponowany poranny posiłek spowoduje, że także w dalszej części dnia łatwiej nam będzie przestrzegać odpowiedniej, pełnowartościowej diety. Pamiętajmy też, że to nie tylko dobry start dla organizmu. Matki – w badaniu przeprowadzonym na zlecenie marki Lubella – zadeklarowały, że wspólnie jedzone śniadanie to chwila na to, by ze sobą porozmawiać (64%) i przy okazji dowiedzieć się, co zamierzają pozostali domownicy, a to według 22% badanych ułatwia zaplanowanie także własnych aktywności. Zatem – od zdrowego śniadania już tylko krok zarówno do miłego dnia, jak i zdrowego trybu życia.

Czytaj więcej: Dzień zdrowego śniadania

Nasz powszedni - bezglutenowy

Czwartek, 02 listopad 2017 19:56

piekarnia102017W 100% z naturalnych składników. Wyłącznie z mąk z własnego przemiału. Według autorskiej receptury. W taki oto sposób powstają dziennie setki pysznych chlebów i ciast bezglutenowych. Cieszą one podniebienia nie tylko białostoczan, ale także mieszkańców wielu innych regionów Polski.
Wielką sztuką jest upiec smaczny i naturalny chleb bezglutenowy. Wiem, bo sama niejednokrotnie próbowałam. Z lepszym lub gorszym skutkiem. Często jednak... z tym drugim.
- Prób było wiele. Najpierw testowaliśmy pieczenie zwykłego, tradycyjnego chleba na bazie mąki pszennej. Potem przyszedł czas na bezglutenowy. I wtedy się zaczęło... - wspomina ze śmiechem Piotr Urbanowicz, właściciel Piekarni Bezglutenowej z Białegostoku. - Po pierwsze nie chcieliśmy, by nasz chleb wypiekany był z gotowych mieszanek mąk bezglutenowych. Po drugie miał mieć jak najprostszy skład. I wreszcie po trzecie - miał być smaczny. Miał to być produkt, który smakowałby dorosłym, jak i dzieciom - a to przecież bardzo wybredna klientela. Piekliśmy więc do skutku, aż wreszcie udało się nam zrobić pieczywo i zdrowe, i smaczne. Na dodatek - z czego jesteśmy bardzo dumni - według naszej autorskiej receptury; z polskich ziaren - gryki i prosa - mielonych bezpośrednio przed wypiekiem w naszej piekarni.

Czytaj więcej: Nasz powszedni - bezglutenowy

Kulinarna podróż przez Polskę

Wtorek, 24 październik 2017 13:06

Lubella Spaghetti z dorszem lisciem laurowym czosnkiem pomidorami z packshot25 października przypada Światowy Dzień Makaronu, który ma swoich fanów na całym świecie i wśród różnych grup. Lubią go dzieci i dorośli, doceniają wielbiciele kuchni klasycznej i nowatorskiej. Inspiruje kulinarnych mistrzów. Jest doskonały dla każdego i pod każdą szerokością geograficzną! Także w Polsce cieszy się uznaniem od Bałtyku aż do Tatr. Czy wszędzie smakuje tak samo? Makaron tak, ale łącząc go z regionalnymi dodatkami możemy stworzyć nieograniczony wachlarz kulinarnych inspiracji. Na przykład nad morzem znakomicie smakować będzie z rybą, w górach z tradycyjnym oscypkiem, a na Lubelszczyźnie z grzybami i dziczyzną. Z okazji Światowego Dnia Makaronu przedstawiamy przegląd dań z makaronem z regionalnymi dodatkami pochodzącymi z różnych zakątków Polski.
25 października po raz pierwszy ogłoszony został Światowym Dniem Makaronu w 1995 roku, w Rzymie. Aktualnie świętuje go cały świat, bo makaronowe dania pokochali ludzie w każdym zakątku globu. Powodów do świętowania jest co najmniej 1.000. Tak dużo inspiracji możemy czerpać z licznych makaronowych kształtów, a nawet smaków.

Czytaj więcej: Kulinarna podróż przez Polskę

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia