Zdrowy Białystok

Środa, 22 11 17:22

Ostatnia modyfikacja:środa, 22 11 2017

Mamy kota na punkcie mleka

Poniedziałek, 20 listopad 2017 10:22

Pij tylko mlekoDobiega końca drugi rok kampanii promocyjno-edukacyjnej „Mamy kota na punkcie mleka”, której celem jest poszerzenie wiedzy na temat wartości odżywczych mleka i produktów mlecznych w diecie dzieci oraz nauka zasad prawidłowego odżywiania. Kampania jest skierowana do szkół, dzieci i ich rodziców. Efekty jakie osiągnął program zostały podsumowane podczas Konferencji Prasowej, która odbyła się 17 listopada br.
Jak wiemy, podstawowym warunkiem zdrowia człowieka jest odpowiednio zbilansowana dieta. To stara prawda głoszona przez ojca medycyny Hipokratesa już w IV w p. n. e. Niestety współcześnie często zatracamy zdroworozsądkowe podejście do zasad prawidłowego żywienia.

Czytaj więcej: Mamy kota na punkcie mleka

Sklep Medactive ma nową siedzibę

Środa, 08 listopad 2017 11:05

15190logo6 listopada 2017 r. zmieniła się lokalizacja sklepu ortopedyczno-rehabilitacyjnego Medactive. Zapraszamy teraz na ul. Żelazną 9, lok. U1.

W zgodzie z przyrodą

Niedziela, 05 listopad 2017 17:26

zs102017Każda z pór roku niesie ze sobą inną pogodę, inną długość dnia, inną energię. Takie zmiany środowiska wpływają także na ludzi. Warto więc, by nasza dieta zmieniała się w miarę pojawiania się kolejnych pór roku.
Jesień to pora roku, kiedy nasilają się problemy zdrowotne, szczególnie te związane z płucami. Powinniśmy więc szczególnie zadbać o zachowanie energii i ciepła w organizmie.
- Jesienią powinniśmy jeść mniej warzyw surowych (około 1/3), a więcej gotowanych (około 2/3) oraz zmienić techniki przygotowania posiłków - wydłużając czas ich gotowania - mówi Bożena Kobosko, właścicielka sklepu Zdrowa Spiżarnia w Białymstoku. - Wykorzystujmy też produkty o właściwościach rozgrzewających. Stopniowo ograniczmy spożycie surowych owoców, pamiętając o ich wychładzającej naturze i biorąc pod uwagę swoją kondycję zdrowotną.

Czytaj więcej: W zgodzie z przyrodą

Zapraszamy na konferencję

Czwartek, 02 listopad 2017 19:46

baner fk17 listopada br. w Hotelu Silver, przy ul. Kopernika 97 w Białymstoku o godz. 17.00 odbędzie się konferencja „Ogród Zmysłów i Namiętności”.
Wydarzenie jest pomysłem Events Wellness Club - nieformalnej społeczności tworzącej comiesięczne spotkania, będące miejscem wymiany rad, wsparcia i edukacji. Współtwórcą konferencji jest Stowarzyszenie Honorowych Dawców Krwi oddział Dobry Pomysł w Białymstoku, na rzecz którego impreza jest organizowana.
Misją Stowarzyszenia jest organizowanie i wspieranie działań służących krwiodawstwu poprzez gromadzenie środków i darów rzeczowych oraz propagowanie idei honorowego krwiodawstwa. Realizuje ono też projekty skierowane na rzecz pomocy dzieci oraz osób starszych oraz popularyzuje wiedzę dotyczącą ochrony zdrowia.

Czytaj więcej: Zapraszamy na konferencję

Kiedy jesień puka do drzwi

Czwartek, 02 listopad 2017 19:44

Jesień to nie tylko czas zmian w przyrodzie ale też w naszym samopoczuciu. Spada nasza odporność, dopada przeziębienie, męczy katar i kaszel. Jak sobie radzić? Otóż niebagatelną rolę w budowaniu odporności, zarówno dzieci jak i dorosłych, odgrywa jakość codziennego pożywienia.
Niedobór lub nadmiar określonych składników pokarmowych ma trwałe oddziaływanie na długofalowe wzmacnianie odporności. A układ odpornościowy stanowi integralną część naszego organizmu i jego działanie uzależnione jest od działania układów nerwowego i hormonalnego. Dlatego na jego osłabienie wpływ ma zarówno stres, przemęczenie jak i niewystarczająca ilość snu. W trakcie snu wzrasta liczba limfocytów w organizmie.
A cóż to jest odporność? Jest to zespół mechanizmów mających zdolność odróżniania obcych cząsteczek, zwanych antygenami, od swoich, i wywoływania odpowiedzi immunologicznej, mającej na celu zniszczenie antygenów. Dzięki odpowiedzi immunologicznej organizm zwalcza wirusy, bakterie, pasożyty, komórki nowotworowe. Układ odpornościowy nie znajduje się w jednym miejscu w naszym organizmie. Jego komórki można znaleźć m.in. w grasicy, śledzionie, węzłach chłonnych oraz szpiku kostnym. Głównymi „wykonawcami” funkcji układu odpornościowego są limfocyty T i B. Pierwsze odpowiedzialne są za produkcję tzw. cytokin, które niszczą komórki zakażone wirusami, czy bakteriami. Ponadto aktywują też inne komórki do niszczenia patogenów. Natomiast limfocyty B „odpowiadają” za produkcję przeciwciał skierowanych przeciwko antygenom.

Czytaj więcej: Kiedy jesień puka do drzwi

Utracone chromosomy

Czwartek, 26 październik 2017 13:47

22q11 zdjecie MPWady serca, charakterystyczne rysy twarzy, rozszczep podniebienia, niepełnosprawność intelektualna, częste infekcje. To tylko niektóre objawy, jakie mogą towarzyszyć zespołowi wad rozwojowych, spowodowanych wystąpieniem specyficznego zaburzenia genetycznego. Mowa o Zespole Delecji 22q11 nazywanym także Zespołem DiGeorge'a.
Zespół DiGeorge'a to jedna z trudniejszych do zdiagnozowania chorób na świecie, gdyż daje bardzo zróżnicowane i zmienne w nasileniu objawy. Zdarza się raz na około 4 tys. żywych urodzeń, co czyni ją drugą co do częstości - po zespole Downa - przyczyną niepełnosprawności intelektualnej wśród dzieci.
- Choroba DiGeorge'a to zespół wad rozwojowych spowodowanych wystąpieniem specyficznego zaburzenia genetycznego, tzw. mikrodelecji (utraty) regionu 22q11.2, co prowadzi do poważnych komplikacji zdrowotnych - mówi Mariusz Piotrowicz, prezes Stowarzyszenia 22q11 Polska, a prywatnie tata Olgi cierpiącej na Zespół DiGeorge'a.

Czytaj więcej: Utracone chromosomy

Światowy dzień makaronu

Wtorek, 24 październik 2017 13:32

Michal Myszkiewicz PolskaMa setki form, kolorów i rodzajów oraz jest bazą wielu dań – tych popularnych na całym świecie, jak i lokalnych, w których łączy się z regionalnymi przysmakami. Znają go, lubią i jedzą niemal wszyscy – bez względu na wiek, płeć i pochodzenie – na obu półkulach i pod każdą szerokością geograficzną. Inspiruje zarówno domowych smakoszy, jak i mistrzów kuchni. Makaron, bo o nim mowa, ma nawet swoje święto – 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu. Z czym podaje się ten przysmak w różnych zakątkach świata? Jak się go przyrządza? Pokazali nam to kucharze z 5 różnych krajów, którzy stworzyli pyszne dania inspirowane regionalnymi przysmakami swojego kraju i znakomitym, polskim makaronem. Każdy z nas może je z łatwością przyrządzić w swojej domowej kuchni!
Z okazji Światowego Dnia Makaronu, pięciu kucharzy z różnych stron świata – Tajlandii, Meksyku, Korei, Hiszpanii i Polski przygotowało dania z makaronem Lubella inspirowane typowymi dla danej kuchni składnikami. Mistrzowie kuchni opowiadają też o tym, jak najczęściej jada się makaron w ich krajach.
Kuchnia tajska jest jedną z bardziej pikantnych i aromatycznych kuchni azjatyckich, w której dużą rolę odgrywają owoce morza, zwłaszcza skorupiaki, m.in. krewetki. Tajowie mają swoje niepowtarzalne, aromatyczne przyprawy i sposoby przyrządzania dań, dzięki którym zyskali amatorów swojej kuchni w wielu krajach, w tym również w Polsce. W swoich przepisach chętnie sięgają po makaron. Potwierdza to Pongthep Aroonsang, kucharz z Tajlandii – Tajowie lubią dania z makaronem. Przyrządzamy go na różne sposoby, często w zależności od regionu: na przykład w południowej części Tajlandii je się makarony głównie z owocami morza, a w północnej ze smażoną wieprzowiną, tajską bazylią i chili. Z kolei w Bangkoku bardzo popularny jest pad thai – to właśnie z tym sosem przygotowałem makaronową propozycję z mojego kraju.

Czytaj więcej: Światowy dzień makaronu

Jedz zgodnie z porami roku

Wtorek, 03 październik 2017 12:43

78% badanych mam deklaruje, że dostosowuje sposób odżywiania do pory roku. O czym nie można zapomnieć planując jesienną dietę?
Zmiana pory roku oznacza także zmiany na naszych talerzach. Jesienią chętniej sięgamy po potrawy rozgrzewające, za to mniej jemy świeżych warzyw i owoców, których dostępność się zmniejsza. Jednak musimy pamiętać, że organizm każdego dnia potrzebuje odpowiedniej dawki pochodzących z nich witamin i składników mineralnych. To one chronią nasze zdrowie, zarówno teraz, w okresie obniżonej odporności, jak też w dłuższej perspektywie – przed chorobami dietozależnymi. Ekspert radzi, jak dostarczyć sobie codzienną porcję pochodzących z warzyw i owoców składników odżywczych w sezonie zmniejszonej dostępności świeżych produktów.

Czytaj więcej: Jedz zgodnie z porami roku

Jak żyć szybko i być eko

Wtorek, 03 październik 2017 12:37

SOK W DOBRYM E8A2396 pk WHITEObecnie modne jest bycie eko. Jednocześnie współczesne tempo życia powoduje, że chętnie sięgamy po szybkie i wygodne rozwiązania. Wydaje się, to być trudne, a jednak istnieje wiele prostych sposobów, które możemy zastosować w praktyce, nawet podczas wyborów dokonywanych przy sklepowej półce, np. sięgając po produkt w kartonowym opakowaniu. Karton zapewnia nam wygodę, przy jednoczesnej trosce o środowisko naturalne. Wystarczy wybrać opakowanie kartonowe produkowane odpowiedzialnie, które jest na miarę naszych potrzeb, a następnie w domu zadbać o jego właściwą utylizację. W ten prosty sposób wszyscy – od producenta po konsumenta – wspólnie przyczyniamy się do dbania o środowisko.
Po pierwsze – zwróćmy uwagę na oznakowanie FSC®
Jeśli na opakowaniu kartonowym zauważymy symbol FSC®, oznacza to, że powstało ono z drewna certyfikowanego, pochodzącego z lasów zarządzanych odpowiedzialnie. W takich lasach m. in. chroniona jest flora i fauna, a pozyskiwanie zasobów leśnych, nie przekracza poziomu, po którym ich odnowienie byłoby niemożliwe.

Czytaj więcej: Jak żyć szybko i być eko

Pijemy coraz więcej soków

Środa, 13 wrzesień 2017 19:45

13092017Konsumpcja soków owocowych w Polsce stale wzrasta. Jak pokazuje raport AIJN, Polacy wypili w ubiegłym roku 543 miliony litrów soków owocowych – czyli równowartość pojemności 217 basenów olimpijskich.
Mimo stosunkowo małej konsumpcji, pozostajemy liderem spożycia soków wśród krajów Europy Środkowo-Wschodniej. O tym, jakie zmiany zaszły w świadomości polskich konsumentów i dlaczego mówi dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, kerownik Pracowni Dietetyki Pediatrycznej Instytutu Pediatrii, UJ CM w Krakowie i ekspertka kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”.
W minionym roku w prawie całej Unii Europejskiej odnotowano spadek spożycia 100% soków owocowych o 1,6%. Mimo to w Polsce spożycie tych produktów w 2016 roku wzrosło o blisko 40 milionów litrów w stosunku do 2015 roku (7,9%). Według danych GUS , konsumpcja 100% soków w Polsce w 2015 r. wobec roku wcześniejszego wzrosła o 6,8% (tj. do 11,28 litra/osobę), a w 2016 r. w porównaniu do roku poprzedniego zwiększyła się o 6,4% (do 12,0 litrów/osobę). Oznacza to systematyczny i realny wzrost spożycia soków na osobę. W 2016 roku przeciętny Polak wypił prawie litr soku w ciągu miesiąca, co daje tylko niewiele ponad 33 ml soku dziennie i o dwa mililitry więcej niż rok wcześniej. To nadal sporo mniej niż zalecane przez ekspertów 250 ml dziennie.

Czytaj więcej: Pijemy coraz więcej soków

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Aktualności