Zdrowy Białystok

Niedziela, 19 05 16:11

Ostatnia modyfikacja:niedziela, 19 05 2024

W prostocie siła

zdrowaspizarnia1216Nieodpowiedni sposób odżywiania, brak ruchu, nieumiejętność wyciszenia się i relaksacji - to czynniki zakłócające stan równowagi i harmonii naszego organizmu. Zebrane razem pozbawiają nas zdrowia i dobrego samopoczucia na co dzień. Zatem – czy w dzisiejszych czasach życie bez chorób jest w ogóle możliwe?
Przeglądając literaturę o zdrowym odżywianiu na szczególną uwagę zasługują dzieła św. Hildegardy, dwunastowiecznej zakonnicy z Bingen. Jej praktyka w tej dziedzinie pozwoliła wielu chorym powrócić do stanu równowagi fizycznej jak i duchowej.
- Elementem zdrowego i witalnego życia, według siostry Hildegardy, jest sześć podstawowych reguł - mówi Bożena Kobosko, właścicielka sklepu Zdrowa Spiżarnia w Białymstoku. - Każdy, kto chce zachować dobre zdrowie powinien mieć na uwadze ich codzienne przestrzeganie i praktykowanie. Oto i one: dokonuj właściwego wyboru pożywienia oraz pij odpowiednią ilość płynów; ureguluj rytm snu i czuwania; zachowaj równowagę między ruchem a spoczynkiem; wspomagaj usuwanie zanieczyszczeń i szkodliwych substancji z krwi, limfy i tkanki łącznej; żyj w harmonii z przyrodą i wszechświatem; wspomagaj swoje zdrowie duchowe przemieniając negatywne stany psychiczne w pozytywne myślenie, miłość i radość.
Analizując poszczególne reguły okazuje się, że najważniejszym dla nas punktem jest właściwe odżywianie, a właściwie - dobór pełnowartościowego pożywienia.
- Potraktowanie pożywienia priorytetowo, zwracając uwagę na jego jakość ma zaskakujący wpływ na nasz organizm. Niestety współczesne jedzenie w postaci konserw, fast foodów, mrożonek czy produktów z białej mąki pszennej z wartościami odżywczymi niewiele ma wspólnego. To mówiąc wprost - broń masowej zagłady. Dlatego sklepy ze zdrową żywnością oraz uprawy bio-dynamiczne oferują żywność, która nie zawiera środków konserwujących, pestycydów i herbicydów stosowanych do upraw roślin, czy też hormonów i antybiotyków używanych do hodowli zwierząt. Jest zasobna w najbardziej wartościowe składniki odżywcze i budulcowe, a także w energię witalną - dodaje Bożena Kobosko.
Zdrowe odżywianie stało się modne, ale cóż to właściwie oznacza? Ano nic innego jak to, by cieszyć się smakiem potraw przygotowanych z pełnowartościowych składników.
- Odżywianie w oparciu o wskazówki św. Hildegardy bazuje na wiedzy o uzdrawiających siłach tkwiących w takich produktach jak orkisz, owoce i warzywa, ryby i mięso traktowane jako dodatek oraz zioła i przyprawy jako środki wspomagające trawienie i odgrywające istotną rolę w przyswajaniu wartości odżywczych z pożywienia. Paru składnikom warto poświęcić więcej uwagi, ponieważ są one niezbędnymi, podstawowymi elementami tej diety. Są to: orkisz, kasztany, koper włoski, galgant, bertram, babka płesznik i słodkie migdały - tłumaczy właścicielka sklepu Zdrowa Spiżarnia.
Orkisz, w medycynie św. Hildegardy, jest najważniejszym środkiem odżywczym i leczniczym. Dzięki współczesnym badaniom naukowym wiadomo, że w porównaniu z innymi zbożami, posiada optymalną zawartość jakościową i ilościową wszystkich składników wysokowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych, pierwiastków śladowych, elektrolitów i witamin. Zawiera też niespotykany w innych produktach Thiocyanat (rodanid) - element wzmacniający i budujący system immunologiczny, naturalny czynnik wzrostu komórek nerwowych, krwi, tkanek kostnych i ciał odpornościowych.
- To dzięki wysokiej zawartości tego elementu, orkisz zapobiega powstawaniu w organizmie człowieka komórek nowotworowych, działa antyalergicznie, przeciwzapalnie, wzmacnia serce i system nerwowy, podnosi witalność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, zapewnia lepszą budowę tkanki mięśniowej oraz poprawia nastrój. Bardzo ważny w tej kwestii jest jednak gatunek orkiszu. Występuje tylko pięć odmian gwarantujących wyżej opisane właściwości. Są to: Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn, Oberkulmer Rotkorn i Ostro - mówi Bożena Kobosko.
Kasztany są niesamowite. Jak mówi św. Hildegarda - są bardzo ciepłe i dzięki temu mają dużą siłę życia, przez co symbolizują umiar; wszystko co w nich jest, jest wykorzystywane w walce z każdą słabością w człowieku. Z tych słów wynika, że kasztany są skuteczne na wszelkie dolegliwości.
- Można je jeść surowe, gotowane, pieczone czy w formie mączki. Pod każdą postacią mają działanie odżywcze i lecznicze. Polecam je wszystkim - zdrowym jak i chorym. Mają też właściwości ochronne - osłaniają wątrobę przed negatywnym wpływem alkoholu. W kasztanach znajdują się garbniki i bioflawonoidy, wysokowartościowe węglowodany oraz aminokwas Gaba potrzebny m.in. do przewodzenia nerwowego i budowy komórek nerwowych. Ze względu na zawartość składników odżywczych i zgromadzoną energię słoneczną, zapewniają pełne harmonijne odżywienie człowieka. Sprawdzają się w leczeniu chorób wyniszczających organizm np. nowotworów czy boreliozy. Mają szczególne znaczenie regenerujące wątrobę - dodaje Bożena Kobosko ze Zdrowej Spiżarni.
Z kolei koper włoski, inaczej fenkuł jest uniwersalnym środkiem wspomagającym trawienie. Usuwa przykry zapach z ust i ciała, zapobiega wzdęciom, zgadze, nadkwasocie, przynosi ulgę po błędach dietetycznych, ułatwia trawienie tłustych pokarmów, a poza tym zawiera cenne witaminy i minerały.
- Zawarte w nim olejki eteryczne likwidują skurcze, usuwają śluz i oczyszczają jelita z nagromadzonych gazów. Mają właściwości antyseptyczne, zapobiegają wzrostowi bakterii chorobotwórczych i wzmacniają system immunologiczny w walce z bakteriami - mówi pani Bożena.
Dokonując właściwego wyboru, czyli kupując pełnowartościowe artykuły spożywcze pochodzące z upraw ekologicznych i stosując się do wskazówek św. Hildegardy pomagamy sobie w uzyskaniu dobrego zdrowia na co dzień.
MB, Fot. Magdalena Sadowska

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia W prostocie siła