Zdrowy Białystok

Niedziela, 28 04 19:26

Ostatnia modyfikacja:niedziela, 28 04 2024

Szlachetne smaki na podniebieniu

szlachetne smakiZimnotłoczone oleje roślinne są niezbędnym elementem zdrowej diety. Są skarbnicą witamin, makro- i mikroelementów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto o tym pamiętać – szczególnie teraz w okresie przeziębień i grypy – i włączyć je do codziennego menu.
Odwiedzam białostocką Olejarnię Szlachetne Smaki, która wytwarza oleje zimnotłoczone na zasadzie manufaktury. Jest to niewielka, rodzinna tłocznia, gdzie każdy etap procesu produkcji jest pilnie nadzorowany. Po wejściu do pierwszego pomieszczenia, w którym przechowywane są oleje, wyczuwam wyraźny kokosowy zapach. Powiew egzotyki na naszym Podlasiu – myślę... Produkcja olejów odbywa się niestety za zamkniętymi drzwiami, gdzie wstęp mają tylko osoby do tego uprawnione.
– Jest to pomieszczenie pozbawione dostępu światła słonecznego – mówi Łukasz Wasiluk, właściciel Olejarni Szlachetne Smaki z Białegostoku. – Ma to ogromny wpływ na ochronę tłoczonych olejów przed utratą ich dobroczynnych właściwości. Po wytłoczeniu olej poddajemy procesowi sedymentacji, czyli tzw. naturalnego odstania, w czasie którego klaruje się i dojrzewa, po czym przelewamy go do ciemnych butelek i przechowujemy w warunkach chłodniczych.
Oleje tłoczone na zimno cieszą się coraz większą popularnością wśród konsumentów i specjalistów żywienia. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych wykazują właściwości prozdrowotne.
– Cieszę się, że ludzie mają coraz większą świadomość, jak istotne znaczenie dla naszego zdrowia i samopoczucia ma dieta. Znacznie częściej niż kiedyś sięgamy po żywność nieprzetworzoną i wybieramy surowce pochodzenia naturalnego – mówi pan Łukasz.
Zapach jaki wydobywa się zza zamkniętych drzwi pomieszczenia produkcyjnego nie pozwala zapomnieć, że powstaje tam najzdrowszy, kokosowy tłuszcz świata. Jego właściwości lecznicze są bardzo szerokie – wzmacnia odporność, działa przeciwwirusowo, antybakteryjne, wspomaga pracę układu pokarmowego i przyśpiesza przemianę materii. Zawarty w nim kwas laurynowy, składnik mleka matki, ma właściwości bakteriobójcze oraz przeciwgrzybicze.
– Olej kokosowy zawiera kwas kaprylowy, który skutecznie zwalcza pasożytnicze grzyby Candida. Nadaje się też do czyszczenia zębów (zamiast tradycyjnej pasty), dodatkowo zapobiegając rozwojowi próchnicy. Poza tym olej ten ma delikatny kokosowy smak i jest bardzo ceniony przez wielu kucharzy. Można go używać do pieczenia ciast oraz jako bazę do deserów. Na dobry początek dnia polecam kawę z dodatkiem łyżeczki oleju kokosowego – dodaje Łukasz Wasiluk.
Wśród wielu zalet zimnotłoczonych olejów roślinnych nie sposób nie wspomnieć o tym, że zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6. Rekordową ilość nienasyconego kwasu omega 3, bo aż ponad 53%, zawiera olej lniany, który dzięki swoim właściwościom przeciwdziała miażdżycy, zawałom serca i chorobie nadciśnieniowej.
– Nasze oleje są dziewicze – nierafinowane i nieoczyszczone. Tłoczymy je regularnie, w małych ilościach, celem zachowania ich maksymalnej świeżości. Do tłoczenia używamy tylko i wyłącznie całych ziaren, które kupujemy od polskich producentów – mówi Łukasz Wasiluk i pokazuje ziarno czarnuszki, z której powstaje olej określany mianem złota faraonów.
Jak dowiadujemy się z kart historii, ponad 3,3 tys. lat temu, czarnuszkę docenił Tutenchamon. Świadczy o tym fakt, że w jego grobowcu znaleziono fiolkę z olejem z tych właśnie ziaren. To właśnie czarnuszka, obok kąpieli w mleku, była sekretem legendarnego piękna Kleopatry. Z kolei egipscy medycy chętnie przepisywali tę przyprawę jako skuteczny środek na wszelkiego rodzaju przeziębienia, alergie i problemy trawienne. A wracając do teraźniejszości – olej z czarnuszki to najlepszy naturalny sposób na wzmocnienie odporności. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i antywirusowe, dzięki czemu szczególnie przydatny jest w okresie jesienno-zimowym.
Właściciel Szlachetnych Smaków przynosi w niewielkim pojemniczku gęstą ciecz podobną do smoły. Tylko ostry, bardzo intensywny, ziołowo-korzenny zapach pozwala poznać, że jest to właśnie świeżowytłoczony olej z czarnuszki.
– Tak wygląda olej z czarnuszki zaraz po wytłoczeniu – tłumaczy szybko właściciel Olejarni Szlachetne Smaki. – Po kilku, kilkunastu godzinach zaczyna się klarować. Większość osadu opadła na dno i olej przybiera ciemnozłotą barwę. Olej z czarnuszki ma bardzo bogaty smak – intensywny, lekko gorzkawy. To jeden z moich ulubionych olejów.
O cennych właściwościach poszczególnych olejów roślinnych można by pisać jeszcze długo. Stosowane wewnętrznie wspomagają leczenie wielu dolegliwości, zewnętrznie uznawane są za najstarsze kosmetyki świata – znakomicie nawilżają i pobudzają regenerację skóry, włosów i paznokci.
O opisanych tu cudownych właściwościach olejów przekonało się liczne grono osób świadomych, dla których stały się one nieodzownym elementem codziennej diety oraz pielęgnacji. Jeśli Państwa przygoda z olejami tłoczonymi na zimno dopiero się rozpoczyna, polecam sięgnąć po kilka różnych, aby poznać ich walory smakowe i wybrać sobie ten ulubiony, a decydując się na zakupy, warto wybrać sprawdzonego i zaufanego producenta.
Marzena Bęcłowicz, Fot. Szlachetne Smaki

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Aktualności Szlachetne smaki na podniebieniu