Zdrowy Białystok

Piątek, 26 04 19:46

Ostatnia modyfikacja:piątek, 26 04 2024

Choroba trzewna

1312Celiakia to choroba przewlekła, wymagająca rygorystycznego przestrzegania diety bezglutenowej przez całe życie. Leczona dietą - pozwala normalnie funkcjonować, nieleczona - powoduje rozwój wielu chorób. Jak z nią żyć dyskutowano w Białymstoku podczas III konferencji ?Żyj szczęśliwie z celiakią?.
Celiakia to choroba mająca często podłoże genetyczne, charakteryzująca się tym, że organizm pacjenta nie toleruje glutenu. Objawia się to w ten sposób, że gluten dostarczany do organizmu chorego, powoduje zanikanie kosmków jelita cienkiego. A to one właśnie odpowiedzialne są nie tylko za powierzchnię tego organu, ale również za to, że możliwe staje się wchłanianie przez nie składników odżywczych.
Choroba trzewna jest schorzeniem występującym zarówno u dzieci jak i dorosłych. Jej podstawowe objawy to: bóle brzucha, utrata apetytu, niedożywienie, apatia, anemia a także szereg innych dolegliwości. Co więcej, celiakia to choroba na całe życie, a stwierdzenie, że minie z wiekiem są błędne. Często, odnotowywane są przypadki osób, u których celiakia została zdiagnozowana po 40-tym czy późniejszym roku życia. Według statystyk celiakia atakuje obecnie z coraz większą intensywnością, być może ma to związek z tym, że gluten jest coraz bardziej popularnym składnikiem naszej diety.
27 października br. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku odbyła się konferencja ?Żyj szczęśliwie z celiakią?. W jej trakcie prelegenci opowiedzieli o celiakii oraz żywności bezglutenowej. Głos zabrali: dr hab. Elżbieta Jarocka-Cyrta z Kliniki Gastroenterologii i Alergologii Dziecięcej UDSK w Białymstoku, dr Joanna Rachtan-Janicka z Katedry Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie, mgr Jadwiga Czyżewska - Wojewódzki Koordynator Sieci Szkół Promujących Zdrowie oraz mgr Elżbieta Babicz z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Na zakończenie spotkania można było spróbować potraw przygotowanych przez uczniów ZSG realizujących projekt ?Odżywiam się zdrowo, gdy wiem, co jem? pod kierunkiem p. Barbary Sawickiej i p. Agnieszki Januszkiewicz, a także porozmawiać z prelegentami oraz wymienić doświadczenia z osobami chorymi oraz rodzicami dzieci na diecie bezglutenowej.
Marzena Bęcłowicz

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Aktualności Choroba trzewna