Zdrowy Białystok

Piątek, 26 04 10:24

Ostatnia modyfikacja:piątek, 26 04 2024

Słodkości z Zachodniej - prosto do domu

Środa, 11 kwiecień 2018 12:19

zachodnia04Menu pełne lokalnych specjałów, zdrowych dań dla całej rodziny oraz pysznych domowych ciast. Wybieraj co chcesz i kiedy chcesz. Bez wychodzenia z domu za pomocą aplikacji lub przez internet.
Zachodnia Kawiarnia & Bistro to zespół ludzi, których łączy pasja tworzenia zdrowej kuchni w oparciu o świeże, lokalne produkty.
- W każdy wtorek pieczemy mnóstwo pysznych i zdrowych pączków - mówi Grażyna Milewska z Zachodnia Kawiarnia & Bistro. - Pysznych ponieważ wszystkie nadzienia (twaróg, mak, konfitury z wiśni, porzeczki, truskawki, biała czekolada, karmel) przygotowujemy w naszej pracowni, starając się łączyć tradycję z nowoczesnością. Zdrowych, gdyż wypiekamy wyłącznie z mąki najwyższej jakości, bez domieszki zbóż przemysłowych. Przywozimy ja sami z małego, rodzinnego młyna Braci Górskich.
Cała oferta gastronomiczna lokalu (domowe ciasta, dania obiadowe, śniadania, sałatki) dostępna jest na wynos lub z dowozem. Zamawianie jest bardzo proste – poprzez stronę internetową lub za pomocą aplikacji. Zapraszamy – naprawdę warto!
MB

Twoja porcja zdrowia

Środa, 11 kwiecień 2018 10:30

antyBrak słońca, ograniczony dostęp do świeżych owoców i warzyw, zanieczyszczenia powietrza. To elementy, które niekorzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Dlatego wraz z rozpoczynającą się wiosną warto naturalnie wspomóc proces jego oczyszczenia. Jak? Dietą bogatą w owoce, warzywa i soki.
- Zimą nasz organizm narażony jest na zwiększoną liczbę wolnych rodników, które negatywnie wpływają na jego prawidłowe funkcjonowanie. Wprawdzie posiadamy pewne mechanizmy obronne, ale jeżeli wolnych rodników jest w nadmiarze, nasz organizm nie jest w stanie uruchomić sprawnie działających mechanizmów antyoksydacyjnych. Pojawia się wówczas stres oksydacyjny, który sprzyja rozwojowi różnych chorób, np.: nowotworów, chorób układu nerwowego, zaburzenia odporności, miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca - tłumaczy dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

Czytaj więcej: Twoja porcja zdrowia

Dieta przedszkolaka

Poniedziałek, 19 marzec 2018 20:13

Aneta StrelauAneta Strelau, dietetyk kliniczny i ekspert akcji „Kubusiowi Przyjaciele Natury” dla portalu zdrowybialystok.pl.
Zdrowy Białystok: Jakich produktów powinno być w diecie przedszkolaka najwięcej i dlaczego?
Aneta Strelau: Przede wszystkim dieta dziecka powinna być urozmaicona i zawierać wszystkie grupy produktów wskazane w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, we właściwych proporcjach. Zgodnie z nią najwięcej na talerzu dziecka powinno się znaleźć warzyw i owoców, w różnej formie – surowe, gotowane, pieczone, oraz w postaci soków, musów czy koktajli. Są one tak ważne, ponieważ zawierają najwięcej witamin oraz mikro- i makroelementów – składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju młodego organizmu. Ich spożywanie nie tylko pomaga zachować dobre samopoczucie w danym momencie życia, ale też jest inwestycją w przyszłość najmłodszych. Na przykład witamina E, która obecna jest w zielonych warzywach, jak brokuły czy brukselka, chroni przed rozwojem miażdżycy, a witamina A, która w postaci beta-karotenu występuje m. in. w dyni czy marchwi ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Poza owocami i warzywami w jadłospisie – zwykle pełnych energii przedszkolaków – nie może zabraknąć produktów zbożowych, które dostarczają jej podstawowego źródła, czyli węglowodanów. Bez nich organizm dziecka, w tym jego mózg nie byłby w stanie prawidłowo pracować. Produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarnista to także źródło witamin z grupy B, składników mineralnych oraz błonnika, który pomaga w prawidłowej pracy przewodu pokarmowego. Nie zapominajmy też o produktach mlecznych: mleku, jogurtach, kefirze czy serach.

Czytaj więcej: Dieta przedszkolaka

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia