Zdrowy Białystok

Niedziela, 24 10 11:39

Ostatnia modyfikacja:niedziela, 24 10 2021

Czy powinniśmy jeść mięso?

Czwartek, 28 maj 2020 12:01

kabo202005Co jeść, by jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem? Udzielić odpowiedzi na to niełatwe pytanie pokusili się Anatol Borowik, prezes Zakładów Mięsnych Kabo w Choroszczy i Wojciech Ciborowski, dyrektor tegoż Zakładu.
Anatol Borowik: Na początek zadajmy sobie pytanie: Co jest najważniejsze w codziennej diecie? Moim zdaniem to, by zaspokajać głód jedynie w 80% - obojętnie czy jemy zdrowe czy mniej zdrowe posiłki, czy stosujemy dietę czy nie. By organizm mógł wszystko do końca strawić, musi dostawać odpowiednią ilość pokarmu. Kolejna rzecz to różnorodność składników. Kiedyś ludzie żyli skromniej i jedli praktycznie to samo. Teraz podniósł się nam poziom życia, zaczęła się różnorodność i niestety razem z nią zaczęły się też choroby. Co ciekawe każdy człowiek ma swoją unikalną kompozycję bakterii jelitowych, które biorą udział w trawieniu. One nie „wydobędą” z nowych pokarmów, które nagle pojawiły się w naszej diecie, składników jakie są zapisane w ich składzie.

Czytaj więcej: Czy powinniśmy jeść mięso?

Jak się odżywiać, by wygrywać

Środa, 29 kwiecień 2020 11:59

zs202002O znaczeniu odpowiednio skomponowanej diety w osiąganiu sukcesów sportowych opowiada shihan Cezary Zugaj (V dan) z Podlaskiego Centrum Sztuk Walki, który korzysta z Cateringu dietetycznego Zdrowy Smak.
Aktywność fizyczna jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na nasze samopoczucie i zdrowie. Jeśli sportowiec chce osiągnąć pożądaną formę, nie może iść na kompromisy, w jego diecie ważna jest zarówno jakość jak i ilość spożywanych posiłków.
- Fundamentem każdego sportowca są: odpowiedni trening i dobrze zbilansowana dieta, czyli taka, która dostarcza właściwą ilość mikro- i makroelementów - mówi shihan Cezary Zugaj. - W diecie sportowca nie może zabraknąć też białka i węglowodanów. A najważniejsze, by zarówno jedne jak i drugie pochodziły z dobrych produktów. Wartościowe białko np. z dobrych jakościowo produktów zwierzęcych, nabiału, ryb i jaj, węglowodany natomiast z dobrych kasz, ryżów, makaronów czy ciemnego pieczywa. W szczególności, gdy przygotowuję się do zawodów, korzystam z Cateringu Dietetycznego Zdrowy Smak, gdyż mam pewność, że posiłki jakie otrzymuję dostarczają mi w 100% tego, czego potrzebuje mój organizm.

Czytaj więcej: Jak się odżywiać, by wygrywać

Kurcze pieczone, ale dobre

Środa, 01 kwiecień 2020 12:19

Kurczak smażony czy grillowany? A może gotowany lub przygotowywany na parze? Wariantów dań z drobiu jest sporo, a ich uniwersalność sprawia, że często są one obecne na polskich stołach. Jako że to dodatki czynią potrawę, firma Roleski proponuje aromatyczne Sosy do Kurczaka. Dostępne są one w dwóch wariantach – z papryką oraz z czosnkiem.

Roleski sos Kurczak z czosnkiem3Linguine z kurczakiem w pomidorowo-czosnkowym sosie z bazylią
Sos do kurczaka z czosnkiem Roleski to idealny balans sosu pomidorowego z odpowiednio dobraną ilością czosnku. Propozycja ta sprawdzi się zarówno jako dodatek na zimno, jak i na ciepło – w tym do przyrządzenia sosu pomidorowo-czosnkowego, w którym zanurzymy kawałki kurczaka, podane po przygotowaniu z włoskim linguine.

Czytaj więcej: Kurcze pieczone, ale dobre

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia