Zdrowy Białystok

Piątek, 17 05 09:38

Ostatnia modyfikacja:piątek, 17 05 2024

Grill chrupie się z ogórkiem

KRAKUS GRILL SZASZŁYKI Z SAŁATKĄ WIOSENNĄ mniejszyNie ma to jak grill! Wyczekując go każdy planuje dokładnie jakie przygotować potrawy i przekąski, na co będzie miał ochotę i co najważniejsze – jak sprawić, żeby goście poczuli radość ze wspólnego grillowania. Dlatego żadne spotkanie przy smacznym grillowaniu nie może się odbyć bez odpowiednio chrupiących ogórków. A najlepszy  smak gwarantuje oczywiście Krakus!
Wspólne chrupanie przy grillu – gwarancja smaku i dobrej zabawy!
Beztroskie chwile z najbliższymi, wśród przyjaciół i znajomych, zabawa, muzyka i pyszne jedzenie – nie ma nic lepszego niż korzystanie z letniej pogody przy stole bogatym w świeże warzywa, owoce oraz specjały z grillowego rusztu. Wyjątkowość takich spotkań może podkręcić wspólne chrupanie! Przy grillowym stole najlepiej chrupie się ogórkowe przysmaki – z przyprawami, kwaśne lub pikantne.
Chrupkość na wiele sposobów
Ogórki Krakus doskonale komponują się z wieloma potrawami nadając im wyjątkowy smak – dostępne są w wielu, różnych i smacznych wersjach. Są znakomite do letnich sałatek, dań głównych, przekąsek i sosów. Tradycjonaliści mogą sięgnąć po klasyczne ogórki konserwowe, są też korniszony do chrupania na ostro, których unikalna kompozycja przypraw z papryczką chilli doda ostrego charakteru wielu grillowym specjałom. Chrupać można także korniszony z czosnkiem, które dzięki słodko-kwaśnej zalewie mogą być podstawą koreczków lub samodzielną przekąską. Ogórki od Krakusa świetnie sprawdzają się również, zarówno w połączeniu ze wszystkimi mięsnymi propozycjami oraz w wersji vege np. z pieczonymi na grillu ziemniakami.
Chrzan nie tylko od święta!
Ulubione grillowe potrawy może urozmaicić także inny, niezastąpiony w smaku dodatek – chrzan tradycyjny Krakus - można go wykorzystać jako bazę do sosów lub marynatę, która doda pikanterii i szlachetnej oprawy każdemu, mięsnemu kawałkowi. Jego wyrazistość podkreśli także smak warzyw, które coraz częściej pojawiają się na grillowym ruszcie. Efekt zawsze wyśmienity!
Prezentujemy przepisy, w których aż chrupie od korniszonów Krakus na szaszłyki z wiosenną sałatką oraz pyszną sałatkę z kalarepą!


Szaszłyki z sałatką
Składniki: 500 g piersi z kurczaka, 5-6 plastrów ananasa w puszce, 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki ketchupu, 3 łyżki soku z ananasa, 2 łyżki oliwy, łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz.
Wykonanie: Plastry ananasa odsączyć z soku. Przygotować marynatę z sosu sojowego, ketchupu, soku z ananasa, oliwy, słodkiej papryki oraz soli i pieprzu. Mięso pokroić w większą kostkę, zamarynować i odstawić na około 30 minut. Na patyczki naprzemiennie nadziewać mięso oraz kawałek ananasa. Zgrillować. Na tacce powstanie sos, który należy odlać do kubeczka.
Sałatka: 4 ogórki korniszony z czosnkiem Krakus, ok. 250 g młodych, małych ziemniaczków, główka sałaty rzymskiej, garść roszponki, pęczek rzodkiewki, pół pęczka szczypiorku, 2 łyżki gęstego jogurtu, łyżeczka musztardy, łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu do smaku.
Wykonanie: Ziemniaki obrać (lub zeskrobać skórkę), ugotować i ostudzić. Sałatę pokroić, przełożyć do miski wraz z roszponką. Warzywa pokroić, dodać do sałaty. Dołożyć ziemniaczki. Z jogurtu, musztardy, soku z cytryny, sosu powstałego z grillowania szaszłyków, soli oraz pieprzu przygotować sos. Polać sałatkę, wymieszać.


Sałatka z kalarepy z ogórkami konserwowymi Krakus
Składniki: 3 ogórki konserwowe Krakus, kalarepka, 1/4 główki sałaty lodowej, pół pęczka rzodkiewek, awokado, ok. 80 g pomidorów koktajlowych, 3 łyżki prażonego słonecznika, 4 łyżki śmietany 18%, łyżka majonezu, 2 łyżeczki posiekanego koperku, szczypta soli, pieprzu i soku z cytryny do smaku.
Wykonanie: Kalarepę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Sałatę drobno posiekać, a pozostałe warzywa pokroić, wymieszać. Ze śmietany, majonezu, koperku oraz soli, pieprzu i soku z cytryny przygotować sos. Polać sałatkę, wymieszać.

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Grill chrupie się z ogórkiem