Zdrowy Białystok

Poniedziałek, 29 04 06:40

Ostatnia modyfikacja:poniedziałek, 29 04 2024

Dziś na widelcu

widelceChcesz zjeść smacznie i zdrowo? Odwiedź przytulne bistro o groźnie brzmiącej nazwie - Szalone Widelce. Panuje tam ciepła, domowa atmosfera, a serwowane dania smakują jak u mamy. To świetne miejsce na spotkanie w gronie znajomych lub rodzinny obiad.
Założycielką bistro Szalone Widelce jest Aneta Bazyluk. Lokal jest bardzo charakterystyczny, a to za sprawą wielkich widelców namalowanych na ścianach. Wyróżnia go też pyszne, domowe jedzenie.
- Coraz więcej ludzi jada „na mieście”. Przekonałam się o tym na swoim przykładzie - nie mam czasu gotować w domu - mówi z uśmiechem Aneta Bazyluk. - Charakter, wystój i atmosfera mojego lokalu odpowiada temu, czego zawsze szukałam. W jego prowadzenie wkładam mnóstwa pasji i serca, prawie codziennie jestem na miejscu i pomagam w kuchni.
O jakość i smak potraw Szalonych Widelców dba Sławomir Walania, szef kuchni.
- Sławek to człowiek z wielkim zaangażowaniem. On po prostu kocha to co robi. Pomaga mu w tym cała załoga, która dobrze wie że jakość, smak i świeżość naszych dań muszą być na najwyższym poziomie - dodaje założycielka bistro.
Szef kuchni bardzo dużą uwagę przywiązuję do składników, z jakich tworzone są dania, starając się maksymalnie wyeliminować produkty zawierające glutaminian sodu i sztuczne barwniki
- Nasze potrawy są zawsze świeże, gdyż wszystkie przygotowywane są na bieżąco, np. pierogi, kartacze, babka ziemniaczana - mówi Sławomir Walania. - Menu jest urozmaicone i codziennie inne. Mamy oczywiście dania stałe, np. rosół z domowym makaronem, żurek z białą kiełbasą i jajkiem czy kotlet z piersi kurczaka. Menu opiera się głównie na kuchni polskiej, choć często proponujemy też dania z kuchni świata, np. burito, kurczak po chińsku, żeberka po amerykańsku. Zawsze mamy też dania wegetariańskie, a wkrótce także bezglutenowe.
Wkrótce w Szalonych Widelcach pojawi się oferta całodziennych diet z wyliczoną liczbą kalorii dla osób chcących zgubić zbędne kilogramy lub trenujących i prowadzących intensywny tryb życia.
- Diety przygotowaliśmy we współpracy ze specjalistami z białostockiego Centrum Dietetyki Stosowanej. Zadbamy o to, aby były nie tylko zdrowe, ale także smaczne - dodaje Aneta Bazyluk.
Marzena Bęcłowicz

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Dziś na widelcu