Zdrowy Białystok

Wtorek, 07 05 16:44

Ostatnia modyfikacja:wtorek, 7 05 2024

Płynie złoto płynie

miodek516Dlaczego warto jeść miód? Ano choćby dlatego, że wzmacnia serce, koi nerwy, ma właściwości antybakteryjne i świetnie radzi sobie z dopadającymi nasz organizm infekcjami. Poza tym jest po prostu smaczny. Wprowadź go więc do codziennego menu. Tym bardziej, że przed nami właśnie jesienno-zimowy sezon przeziębień.
Miód pszczeli znany był już w starożytności, gdzie cieszył się ogromnym uznaniem ze względu na swoje właściwości lecznicze. Dla przykładu antyczni Grecy wykorzystywali go do produkcji różnych maści, ponieważ wierzyli, że dzięki temu będą silni, zdrowi i urodziwi. Ponadto, miód pszczeli pełnił też funkcję naturalnego kosmetyku. To właśnie Kleopatra stosowała rytuały odmładzające skórę, kąpiąc się w miodzie i w kozim mleku. Do dnia dzisiejszego takie połączenie kosmetyków jest stosowane przez przemysł kosmetyczny na całym świecie. Co więcej, od wieków miód pszczeli stosowany był także jako środek aromatyzujący oraz był składnikiem wielu produktów spożywczych i różnego rodzaju napojów, w tym alkoholowych.
- Miód jest naturalnym produktem spożywczym, który jest pozyskiwany przez pszczoły właściwe poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego roślin miododajnych lub wydzielin znajdujących się na liściach drzew iglastych - wyjaśnia Michał Bakier, właściciel Gospodarstwa Pszczelarskiego „Doktor Miodek” z Grabówki. - Wyróżniamy trzy rodzaje miodów pszczelich: nektarowe (kwiatowe), spadziowe i mieszane (nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe).
Miód może mieć postać płynną, nazywa się wówczas patoka, lub skrystalizowaną, czyli krupiec. Zarówno jeden jak i drugi posiadają te same cenne właściwości lecznicze i odżywcze.
- Miody nektarowe charakteryzują się wyraźnym aromatem. W większości przypadków są jasne, tylko nieliczne mają odcień od ciemnożółtego do brązowego. Miody te odbiera się z ula zaraz po przekwitnięciu miododajnej rośliny. Ich nazwy pochodzą od gatunku rośliny, z której głównie pochodzą, np. rzepakowy, lipowy, akacjowy itd. Z kolei miody spadziowe to jedne z droższych produktów na rynku, ponieważ spadź nie występuje corocznie. W Polsce wyróżnia się dwa rodzaje tych miodów. Jedne powstają na bazie spadzi liściastej - pochodzącej głównie z drzew lipy, drugie na bazie spadzi iglastej. Produkty te mają charakterystyczny ciemny kolor z delikatnym odcieniem zieleni. Ostatni rodzaj miodów – mieszane, powstaje z połączenia nektaru z różnego rodzaju kwiatów ze spadzią. Zbierane są one przez pszczoły z obu pożytków jednocześnie. Są bardzo aromatyczne i charakteryzują się wysoką wartością odżywczą – tłumaczy Michał Bakier.
W zależności od rodzaju nektaru, z którego powstaje miód, można mówić o jego różnych właściwościach zdrowotnych. I tak miód wielokwiatowy wzmacnia i regeneruje organizm, dlatego polecany jest głównie w profilaktyce chorób o podłożu alergicznym. Miód rzepakowy wspomaga organizm przy dużym wysiłku fizycznym i intelektualnym. Stosuje się go głównie w chorobach mięśnia sercowego i wątroby. Z kolei gryczany charakteryzuje się silnym działaniem antybakteryjnym oraz wspomaga pracę układu krążenia.
- Najbardziej popularny miód - lipowy ma działanie przeciwgorączkowe i uspokajające, do tego wpływa pozytywnie na leczenie chorób układu oddechowego - jest tzw. naturalnym antybiotykiem. Pomaga także w stanach niepokoju i ułatwia zasypianie – mówi właściciel Gospodarstwa Pszczelarskiego „Doktor Miodek”.
Warto też wspomnieć o miodzie z propolisem, który powstaje w wyniku mieszania dwóch naturalnych produktów pszczelich: miodu i propolisu. Produkt ten stymuluje pracę układu odpornościowego oraz działa bakteriobójczo. Polecany jest przede wszystkim przy chorobach krtani i gardła. Z kolei ziołomiody uzyskuje się w procesie przetwarzania przez pszczoły pożywki zawierającej ekstrakt z danej rośliny, krzewu lub np. pędów sosny. I tak ziołomiód sosnowy świetnie zastępuje syropy na kaszel, ponieważ działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie. Ziołomód pokrzywowy wspomaga leczenie anemii poprzez zwiększanie poziomu hemoglobiny w surowicy krwi. Jest też pomocny w chorobach układu moczowego oraz zatruciach organizmu. Głogowy obniża ciśnienie krwi oraz działa uspokajająco i odprężająco.
- Nasze Gospodarstwo Pszczelarskie „Doktor Miodek” istnieje blisko 40 lat. Pracujemy w systemie pasieki wędrownej, a pszczoły zbierają nektar z takich roślin jak: rzepak, lipa, malina czy gryka. Znajdują się one na obszarach rolniczych położonych na wschodnich obrzeżach naszego województwa, które charakteryzują się czystością łąk, pól i lasów. Nie bez powodu zwykło się o nich mówić Zielone Płuca Polski – dodaje Michał Bakier.
Tekst i fot. Marzena Bęcłowicz

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Płynie złoto płynie