Zdrowy Białystok

Piątek, 26 04 22:32

Ostatnia modyfikacja:piątek, 26 04 2024

Nasz powszedni - bezglutenowy

piekarnia102017W 100% z naturalnych składników. Wyłącznie z mąk z własnego przemiału. Według autorskiej receptury. W taki oto sposób powstają dziennie setki pysznych chlebów i ciast bezglutenowych. Cieszą one podniebienia nie tylko białostoczan, ale także mieszkańców wielu innych regionów Polski.
Wielką sztuką jest upiec smaczny i naturalny chleb bezglutenowy. Wiem, bo sama niejednokrotnie próbowałam. Z lepszym lub gorszym skutkiem. Często jednak... z tym drugim.
- Prób było wiele. Najpierw testowaliśmy pieczenie zwykłego, tradycyjnego chleba na bazie mąki pszennej. Potem przyszedł czas na bezglutenowy. I wtedy się zaczęło... - wspomina ze śmiechem Piotr Urbanowicz, właściciel Piekarni Bezglutenowej z Białegostoku. - Po pierwsze nie chcieliśmy, by nasz chleb wypiekany był z gotowych mieszanek mąk bezglutenowych. Po drugie miał mieć jak najprostszy skład. I wreszcie po trzecie - miał być smaczny. Miał to być produkt, który smakowałby dorosłym, jak i dzieciom - a to przecież bardzo wybredna klientela. Piekliśmy więc do skutku, aż wreszcie udało się nam zrobić pieczywo i zdrowe, i smaczne. Na dodatek - z czego jesteśmy bardzo dumni - według naszej autorskiej receptury; z polskich ziaren - gryki i prosa - mielonych bezpośrednio przed wypiekiem w naszej piekarni.
Taki chleb to rarytas. Nie dość, że jest bezglutenowy, to nie ma w nim mąki ryżowej, jajek ani mleka. Zwykły cukier zastąpiono brzozowym, tzw. ksylitolem, dlatego chleb rekomenduje też redakcja gazety „Cukrzyca a Zdrowie”. Jest więc on bezpiecznie spożywany przez diabetyków oraz alergików. Na opakowaniu chleba producent zamieszcza ważne dla nich opisy (WW - wymiennik węglowodanowy, WBT wymiennik białkowo-tłuszczowy). Dodam jeszcze - ale tylko dla formalności - że chleb nie zawiera konserwantów, substancji spulchniających ani polepszaczy smaku.
Zatem gdzie można go kupić i jak rozpoznać wśród wielu innych, że to właśnie ten?
- Cały czas rozwijamy sieć dystrybucji. W Białymstoku współpracujemy z wieloma sklepami z żywnością ekologiczną. Są to m.in.: Eko Zdrowie, Smaki Natury, Zdrowa Spiżarnia czy Zdrowe Żarełko. Stałym punktem dystrybucji jest także bistro Zdrowa Micha przy ul. Krętej 10 a, które prowadzi moja żona. Tam codziennie około południa dostać można świeżutki, gorący jeszcze chleb. Ponadto docieramy do wszystkich największych miast w Polsce. Oczywiście nasze produkty można kupować także poprzez stronę internetową.
Mam nadzieję, że narobiliśmy już państwu smaku na taki chlebek. Ale za chwilę rozbudzimy wasze kubki smakowe jeszcze bardziej. Oto pełna oferta białostockiej Piekarni Bezglutenowej.
- Wypiekamy trzy rodzaje chleba bezglutenowego - czysty (bez dodatków), z ziarnami (słonecznik, dynia, siemię lniane) oraz z ziołami (prowansalskie, estragon, rozmaryn, majeranek). Ponadto w stałej ofercie mamy też cztery rodzaje ciast bezglutenowych - keks z bakaliami, marchewkowe z orzechami włoskimi, marchewkowe z żurawiną i brownie z czerwonej fasoli i żurawiny - oraz siedem rodzajów ciastek, oczywiście także bez glutenu. Na święta oferta jest rozszerzana, często według potrzeb naszych klientów - mówi właściciel Piekarni.
Potwierdzeniem tego, że oferta się rozrasta są dwa nowe produkty. Wegańskie bezcukrowe ciastka z ziarnami i morelą oraz przepyszne pierniczki autorstwa pani Magdy, żony mojego rozmówcy.
- Tajemnica smaku pierniczków tkwi w specjalnej przyprawie. Jest to autorska receptura żony. Zresztą od początku powstania Piekarni to właśnie ona pracowała nad asortymentem, a ja zająłem się produkcją i dystrybucją - dodaje Piotr Urbanowicz.
Bardzo ważną informacją - którą zostawiłam na koniec - jest to, że wszystkie opisane tu produkty są certyfikowane. Potwierdza to międzynarodowy znak Przekreślonego Kłosa Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W związku z tym piekarnia przechodzi systematycznie kontrole, w czasie których wszystkie produkty są badane, by mogły w 100% gwarantować swoją bezglutenowość.
Tekst i fot.: Marzena Bęcłowicz

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Nasz powszedni - bezglutenowy