Zdrowy Białystok

Niedziela, 05 05 11:20

Ostatnia modyfikacja:niedziela, 5 05 2024

Zadbaj o siebie i bliskich

Współczesny świat biegnie w zawrotnym tempie. Praca, rodzina, przyjaciele, zadbany dom – chcemy, aby każdy aspekt naszego życia został zrealizowany zgodnie z naszymi planami. Dbanie o relacje z członkami rodziny, pielęgnowanie przyjaźni oraz wypełnianie domowych obowiązków często wymagają od nas decyzji, przez które zdarza nam się zapominać o nas samych. Czasami warto jednak na chwilę się zatrzymać i zadać sobie pytanie: Jak pozostać dobrą matką, żoną i przyjaciółką, ale czasem sobie odpuścić? Jak okazać uczucia swoim najbliższym nie obciążając się przy tym nadmierną ilością obowiązków?
Pozwól sobie na odrobinę luzu. Nie wszystko musi przebiegać zgodnie z planem i nie ma w tym absolutnie niczego złego. Doba ma 24 godziny i to jedyne, czego możemy być pewni. Naucz się odpowiednio gospodarować czasem, ustal swoje priorytety i wartości. Wybory pewnych rozwiązań wiążą się z rezygnacją z innych, dlatego dobrze się zastanów, co jest dla Ciebie najważniejsze oraz jakie są Twoje potrzeby, a na co przyjdzie jeszcze pora. Przekonasz się, że dokonując świadomych wyborów znajdziesz więcej czasu w ciągu dnia na rzeczy, na które do tej pory ci go nie wystarczało.
Nie bez powodu mówi się, że szczęśliwy rodzic to szczęśliwe dziecko. Postaraj się znaleźć w tygodniu czas tylko dla siebie. Wyjdź gdzieś ze znajomymi, wybierz się z przyjaciółką do kina, albo na randkę z mężem. Pamiętaj o tym, że jesteś nie tylko matką, ale też żoną i przyjaciółką. Pogodzenie tych ról nie jest łatwe, ale wypełnianie ich daje poczucie satysfakcji, zadowolenia z życia i pozytywną energię, którą dodatkowo możesz podkręcić za pomocą dobrze zaplanowanej diety.
Właściwie skomponowane posiłki dostarczą Ci solidnego zastrzyku energii na cały dzień. Zacznij od porządnego śniadania, pełnego wartościowych składników odżywczych. W ciągu dnia wybieraj pożywne przekąski i staraj się spożywać regularne posiłki, najlepiej co 3 – 4 godziny. Nie przejmuj się jeśli zabraknie Ci czasu na ich przygotowanie, gdyż łatwo możesz zastąpić porcję świeżych owoców i warzyw produktami o podobnej wartości odżywczej.
- Jako szybka i pożywna przekąska świetnie sprawdzi się butelka 100% soku lub saszetka musu owocowo-warzywnego. Nie zawierają one konserwantów, barwników ani dodanych substancji słodzących, dzięki czemu mogą zastąpić 1 z 5 zalecanych przez ekspertów Światowej Organizacji Zdrowia porcji owoców i warzyw. Ponadto zawierają cenne dla naszego organizmu witaminy, pochodzące z owoców, z których zostały zrobione i są bogate w błonnik, który nie tylko hamuje apetyt, ale też zapewnia poczucie sytości – radzi Zuzanna Antecka, psycholog, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie.


Gotowana kukurydza

Składniki: 2 świeże kukurydze, łyżka masła, sól, pieprz, koperek.
Przygotowanie: Kukurydzę obrać, opłukać, pokroić na grube plastry (cztery). Ugotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 15 minut. Odcedzić. Do garnka dodać masło, oprószyć solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Można podawać ze szklanką ulubionego 100% soku.

Tosty z ananasem

Składniki: 8 kromek pełnoziarnistego pieczywa tostowego, 4 plastry sera cheddar, 4 plastry dobrej jakościowo szynki, 4 plastry ananasa, ketchup.
Przygotowanie: Pomiędzy 2 kromki chleba włożyć szynkę, ser oraz plaster ananasa. Zapiekać w tosterze do zrumienienia. Opcjonalnie można polać ketchupem. Podawać ze szklanką 100% soku pomarańczowego.

Jaglanka z owocami
Składniki: 1,5 szklanki kaszy jaglanej, 4 szklanki wody, łyżka miodu, ziarenka z 1 cm laski wanilii,  jabłko, syrop klonowy.
Przygotowanie: Kaszę włożyć do garnka, przepłukać 2 razy wrzątkiem. Zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu przez ok. 12 minut (aż nie wchłonie wody). Do ciepłej kaszy dodać miód, ziarenka wanilii i pokrojone w kawałki jabłko. Przykryć i odstawić na 5 minut. Kaszę przełożyć do miseczek, położyć kilka plasterków jabłka i opcjonalnie polać syropem klonowym. Podawać z ulubionym musem owocowym.

Makaron z sosem pomidorowym

Składniki: 400 g makaronu spaghetti, cebula, 2 ząbki czosnku, 3 suszone pomidory, 2 puszki pomidorów krojonych, łyżeczka cukru, pół łyżeczki słodkiej papryki, pół pęczka bazylii, sól, pieprz do smaku, oliwa z oliwek, 120 g sera mozzarella.

Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać. Poddusić na oliwie przez ok. 5 minut. Dodać posiekane suszone pomidory oraz pomidory w puszce, posolić i posłodzić. Gotować bez przykrycia przez ok. 10 minut (aż większość płynu odparuje). Posiekać świeżą bazylię. Doprawić sos bazylią, solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente, odcedzić (można zachować 1 łyżkę wody do zagęszczenia sosu) i wrzucić z powrotem do garnka. Wymieszać z sosem i odlaną wodą. Wyłożyć na talerze, posypać posiekaną mozzarellą. Najlepiej podawać ze szklanką 100% soku jabłkowego.

Szybki kontakt

  • Adres: ul. Bema 11, lok. 80, II piętro
    15-369 Białystok
  • Tel: 85 745 42 72
Jesteś tutaj: Strona główna Kuchnia Zadbaj o siebie i bliskich