Kurs zdrowego żywienia na święta
Gorączka świątecznych przygotowań trwa w najlepsze. Już wkrótce przystroimy choinki, wręczymy bliskim prezenty i zasiądziemy wspólnie do wigilijnej kolacji. Jednak zanim to nastąpi, wpadamy w wir przygotowań, opierających się nie tylko na poszukiwaniu podarunków dla bliskich, ale i składników świątecznego poczęstunku, którym uraczymy gości. Warto w tym kontekście pamiętać szczególnie o zrównoważonym żywieniu, za które nasz organizm z pewnością będzie nam wdzięczny w trakcie świąt i po nich.
Przedświąteczny zawrót głowy
Przygotowania do świąt to istne szaleństwo – dużym wyzwaniem jest wybranie prezentów dla bliskich, a trzeba jeszcze znaleźć czas na przygotowanie świątecznych dań – lista zakupów robi się coraz dłuższa, a i tak zazwyczaj czegoś na niej brakuje. Gdy wszystko uda nam się kupić, trzeba jeszcze przygotować potrawy, bez których nie wyobrażamy sobie świąt. Brzmi stresująco?
Świąteczne pogotowie kuchenne
Bigos, pierogi, makowiec. Barszcz czerwony, karp, kompot z suszu. Kutia, sernik, kapusta z grzybami. Kiedy takie myśli zaprzątają twoja głowę, to znak, że Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż.
Nie masz czasu na gotowanie? Spokojnie. Ułatwimy Ci organizację wigilijnych i świątecznych przyjęć. Bistro Zdrowa Micha z Białegostoku przygotowało bogatą ofertę dań na zamówienie. Sprawdzone receptury, certyfikowane składniki najwyższej jakości. Dania bezglutenowe oraz wegańskie. Zaskocz swoich gości i ciesz się przedświąteczną beztroską w ich gronie.
MB, Fot. Zdrowa Micha
Owoce długowieczności
Znany japoński specjalista do spraw żywienia makrobiotycznego, Micho Kushi, mawiał: Jedz zgodnie ze swoim celem. Jeżeli twoim celem, jest osiągnięcie długowieczności i zwiększenie sił witalnych, to jagody goji są dla Ciebie idealnym typem superżywności.
Jagody goji, czyli kolcowój (Lycium barbarum, Lycium chinese) mają żywy, czerwony kolor oraz przyjemny, bogaty smak. W związku z tym Chińczycy, Mongołowie i Tybetańczycy uprawiają je już od około pięciu tysięcy lat. W rejonie Ningxia w Chinach, ośrodku uprawy kolcowoju, żyje więcej stulatków niż w pozostałej części kraju, a proces starzenia się mieszkańców tego rejonu przebiega łagodniej. Seniorzy są tam bardziej aktywni, zdrowsi i pełniejsi energii. Głównym składnikiem ich zdrowej diety są naturalnie jagody goji. Chińczycy wierzą, że ten cudowny owoc potrafi wydłużyć życie tych, którzy go spożywają.
Jagoda goji jest adaptogenem, co w terminologii związanej z roślinami leczniczymi oznacza, iż posiada szereg właściwości terapeutycznych. Adaptogen ożywia i wzmacnia organizm oraz pomaga mu lepiej radzić sobie ze stresem, poprzez wspieranie pracy nadnerczy. W medycynie chińskiej uważa się, iż jagody goji harmonizują i wzmacniają energię jing nadnerczy i nerek, co skutkuje długowiecznością oraz wzrostem odporności i potencjału seksualnego.